Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Sajam pčelarstva od 3. do 6. oktobra u Tašmajdanskom parku

Sajam pčelarstva od 3. do 6. oktobra u Tašmajdanskom parku

Trideset deveti međunarodni sajam pčelarstva održaće se od 3. do 6. oktobra u Tašmajdanskom parku i okupiće više od 200 izlagača.

Medari i proizvođači pčelarske opreme iz svih krajeva Srbije i susednih država predstaviće se na manifestaciji čiji je tradicionalni pokrovitelj Skupština grada.

Sajam pčelarstva je jedna od manifestacija koje u Beogradu imaju dugu tradiciju, veoma su posećene i zaštitni su znak i Beograda i Tašmajdanskog parka. Posetioci mogu da se upoznaju sa tajnama pčelarskog zanata, kao i da vide i kupe opremu za pčelarenje.

Gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković podsetio je da je 2000. godine u Beogradu bilo 150.000 košnica, a već 2012. blizu 650.000 košnica.

– Prošle godine ostvaren je izvoz meda vredan skoro 13 miliona dolara, uglavnom u Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Makedoniju i Crnu Goru. Grad Beograd prepoznaje značaj pčelarstva, pa je ove godine izdvojeno 500.000 dinara za obuku mladih pčelara. Iduće godine planiramo izdvajanje blizu 20 miliona dinara za razvoj pčelarstva, a u okviru projekta ostanka mladih na selu nastojaćemo da što više mladih ljudi uključimo u pčelarstvo, jer u ovoj oblasti može da se ostvari zarada već prve godine. Postigli smo i dogovor sa voćarima iz Grocke da se košnice stave kod njih zbog oprašivanja, što će biti dobro i za njih i za pčelare – rekao je Janković i naglasio da je sajam pčelarstva jedna od tri manifestacije u Beogradu koju poseti više od 150.000 građana.

Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda, rekao je da manifestacija ima veće potencijale za razvoj turizma u gradu.

– Med i pčelinji proizvodi mogu da se svrstaju u deo suvenirskog programa grada Beograda, a i sama manifestacija je poslovni događaj koji nam dovodi goste iz zemlje i inostranstva. Turistička organizacija Beograda planira da u skorije vreme pripremi izlet do nekoliko pčelarskih domaćinstava na teritoriji grada – naglasio je Veselinov.

Ove godine prijavljen je rekordan broj učesnika – 132 izlagača pčelinjih proizvoda i 72 izlagača pčelarske opreme.

Posetioci sajma moći će da prisustvuju i predavanjima, naročito o lečenju pomoću pčelinjih proizvoda (apiterapiji), a cena meda biće ista kao i prošle godine – kilogram će se prodavati za 600 dinara. (Beoinfo)

loading...