Naslovna » Izlasci » Festivali » Slobodna zona, od 7. do 13. novembra
Dobre vibracije
Dobre vibracije

Slobodna zona, od 7. do 13. novembra

U Dvorani KCB i Domu omladine Beograda, od 7. do 13. novembra, po deveti put biće održan filmski festival Slobodna zona. Po prvi put deo festivalskog programa istovremeno će moći premijerno da pogledaju i gledaoci u Novom Sadu i Nišu.

Na programu će se i ove godine naći najbolji angažovani dokumentarni i igrani filmovi, pobednici najvažnijih svetskih festivala koji su svojim kontraverznim i subverzivnim karakterom uzburkali ne samo festivalsku nego i redovnu bioskopsku publiku širom sveta.

U sedam festivalskih dana publika će moći da premijerno pogleda festivalske hitove kao što je dokumentarni film Sofi Fajns, Preveznjakov vodič kroz ideologiju, koji otvara festival 7. novembra u 20.00 projekcijom u Dvorani KCB; zatim film koji je istovremeno osvojio i publiku i filmke kritičare širom sveta Short terms 12, američkog reditelja Destina Kretona, a tu je i dirljivo ostvarenje reditelja Riteša Batre, Lunchbox, u kome mala zabuna izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

Na programu Slobodne zone ove godine će se naći i najnoviji film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča, Duh 45, koje u ovim kriznim vremenima, predstavlja važan podsetnik na veliki san o boljem i pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata. Bivši reprezentativac u umetničkom klizanju Andrej Grijacev osvojio je publiku širom planеte svojim rediteljskim umećem u filmu Sutra, gde prati jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu Vojna (rat) i njihove radikalne akcije i performase koji su često na samoj granici između umetnosti i kriminala.

Rediteljski dvojac, Lisa Baroš De Sa i Glen Lejburn, filmom Dobre vibracije donose istinitu priču o čoveku koji i posle krvavog sukoba sedamdesetih godina u svom rodnom gradu Belfastu, ipak veruje da pank rok može promeniti svet.

U fokusu festivala ove godine biće osetljiva pitanja LGBT zajednice te će u okviru programa Izvan zidova biti prikazana dva izuzetna filmska ostvarenja: Stranac sa jezera – za koji je reditelj Alen Žerodi na ovogodišnjem Kanskom festivalu dobio Nagradu za režiju u okviru selekcije Izvestan pogled i, film Vinsena Dietrea, Žores.

Noćni razgovori i gosti

I ove godine pojedini filmovi (Žores, Sutra i Časovi harmonije) biće povod za Noćne razgovore Slobodne zone, gde će se gosti baviti temama koje upućuju na čitave regije neslobode koja duboko nagriza društvo: na nevidljive ljude (LGBT populaciju, migrante) čiji pokušaji da postanu vidljivi izaziva nasilje na nasilje koje, u svojoj nemoći da se izbori sa izazovima savremenosti, proizvodi sama zajednica kroz institucije (škola, policija) koje bi, zapravo, trebalo da je ojačaju; kao i na strategije otpora nepravdi, koji biva amortizovan gotovo i pre nego što se artikuliše kao otpor.

Urednik razgovora, kao i prošle godine biće Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda.

U goste „dolazi“ jedan od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu FID Marsej, koji će predstaviti svoje najbolje ovogodišnje naslove.

Beogradskoj publici sa najnovijim filmovima predstaviće se Srđan Keča sa filmom Bijeg, Petra Seliškar sa filmom Mama Evropa i Nebojša Slijepčević sa festivalskim hitom Gangster te voli.

Gost selektor festivala je Veton Nurkolari, programski direktor jednog od najvažnijih festivala u regionu – Dokufest iz Prizrena, koji će nam predstaviti, za našu publiku, potpuno nepoznatu kosovsku filmsku produkciju.

U okviru projekta Fresh Danube Films (FDF) beogradska publika će između ostalih filmova imati priliku da premijerno pogleda celovečernji igrani film Gde je Nađa? koji potpisuje osam studenata FDU iz Beograda, kao i odlični hrvatski film Pismo ćaći Damira Čučića.

I ove godine publika će svojim glasovima odabrati najbolji film festivala. Žiri u sastavu Boban Jeftić (urednik filmskog programa DOB), Srđan Mitrović (MTV Srbija) i prošlogodišnji pobednik konkursa Gavrilo Petrović dodeliće Nagradu za najbolju recenziju filma prikazanog na Slobodnoj zoni.

Program pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)