Naslovna » BG servis » Terapeutska bašta za mališane iz Zvečanske

Terapeutska bašta za mališane iz Zvečanske

U Zvečanskoj 7 je organizovana ekološka volonterska akcija kojom je uređena mala zelena oaza – Terapeutska bašta.

U akciji su učestvovali vaspitači i mališani iz ovog centra, zaposleni kompanije Vip mobile, kao i predstavnici medija. Uz stručnu pomoć poznatih „Gerila baštovana„, volonteri su sadili začinsko bilje i povrće u delu Terapeutske bašte namenjenom za uzgajanje povrća i tako pomogli mališanima da se bolje upoznaju i povežu sa prirodom i zdravim navikama u ishrani.

Koncept Terapeutske bašte je razrađen po modelu isceliteljskih vrtova i predstavlja svojevrsnu senzornu sobu na otvorenom. Vrt u Zvečanskoj ima više celina koje mogu da odgovore na različite potrebe više od 200 najmlađih štićenika stacionara, jer su namenjene različitim uzrastima, razvojnom potencijalu i interesovanjima mališana.

Organizovane su i radionice čiji je osnovni cilj bio da na zabavan način upoznaju decu sa reciklažom, ukažu na značaj očuvanja zdrave životne sredine i afirmišu dečije stvaralaštvo. Pored sađenja biljaka sa „Gerila baštovanima“, prisutni su učestvovali i u kreativnoj radionici „Mjuziklaža“, tokom koje su deca pravila muzičke instrumente od materijala pogodnih za reciklažu.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo uz pomoć Vipove donacije u Stacionaru za majku i dete obezbedili lepo i lekovito dvorište koje će služiti kao prostor za relaksaciju, omogućiti maštovitiju igru i proširivanje čulnih iskustava. Svakodnevni kontakt sa prirodom u našem malom vrtu začinskog bilja i povrća doprineće unapređivanju zdravlja i psihomotornog razvoja dece“, rekao je Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Ovom donacijom u Stacionaru za majku i dete uređene su zelene površine, postavljene su adekvatne ekološke gumene podloge za igru, rekonstruisana je fontana u dvorištu, izgrađeni su organska bašta i poseban paviljon za posete i igru dece sa biološkim roditeljima, starateljima ili usvojiteljima. (danubeogradu.rs)