Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Air Serbia: Do 2020. novih deset aviona A320neo

Air Serbia: Do 2020. novih deset aviona A320neo

Nacionalna avio kompanija, Air Serbia, potvdila je narudžbinu deset aviona Airbus A320neo, koja vredi milijardu američkih dolara. Avioni će biti isporučeni između 2018. i 2020. godine.

Narudžbina je deo aranžmana kojim strateški partner kompanije Air Serbia, Etihad Airways, upotpunjuje potrebe za flotom od 117 aviona Airbus-a. Avioni A320neo zameniće osam letelica A319 i dva A320, koji su trenutno uzeti u najam kako bi se postepeno zamenila stara flota od deset aviona tipa Boeing B 737-300.

Po rečima generalnog direktora Daneta Kondića, Air Serbia ima za cilj da postane aviokompanija svetske klase i zato se ubrzano krenulo i sa uvođenjem većeg broja savremenih vazduhoplova tipa Airbus A319 i A320 u flotu, kako bi se što pre poboljšali kvalitet putovanja i usluga za goste nacionalne aviokompanije.

– Nova flota aviona tipa Airbus A320neo ključni je deo strategije kojom će se pozicija naše aviokompanije redefinisati u najbolju na tržištu, sa najsavremenijim i najkomfornijim avionima sa jednim prolazom između sedišta u kabini. Ovi avioni će našim gostima obezbediti najudobniju kabinu za let do željene destinacije. Sa avionima A320neo, kako budemo širili našu mrežu na dodatne destinacije širom Evrope, postavićemo novi standard za svoj proizvod i uslugu koju pružamo gostima. Tip A320neo ponuđen je kao najbolja opcija u porodici aviona A320, ima nove motore i vrhove krila izgrađene po Šarklet (Sharklet) tehnologiji, što omogućava dodatnu energetsku efikasnost, odnosno uštedu goriva od čak 15 odsto. Do kraja oktobra Airbus je imao poružbine od 44 aviokompanije za čak 2.487 ovih aviona, što A320neo čini najprodavanijom komercijalnom letelicom ikada i dokazuje da je ovaj avion lider na tržištu – rekao je Kondić.

Air Serbia je već otvorila novu saobraćajnu liniju sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ do Abu Dabija. Uskoro se otvaraju i linije za Banja Luku, Bukurešt, Ljubljanu i Prag. Ove nove destinacije dodatak su na prethodnih 25, koliko je do sada u redovnom saobraćaju opsluživala nacionalna aviokompanija.

Air Serbia planira da poleti ka još 12 novih destinacija do 11 zemalja, i to između januara i aprila 2014, uz reorganizaciju tekućeg reda letenja kako bi se optimalizovale veze preko matičnog aerodroma u Beogradu. Do juna 2014, Air Serbia će opsluživati 39 destinacija u 30 zemalja i ponuditi 73.000 sedišta na više od 670 letova nedeljno. (danubeogradu.rs)