Naslovna » Izlasci » Pozorište » Beogradska premijera baleta Krcko Оraščić, 22. decembra

Beogradska premijera baleta Krcko Оraščić, 22. decembra

U Velikoj dvorani Sava centra (Milentija Popovića 9), 22. decembra od 20.00, biće održana spektakularna beogradska premijera baleta Krcko Oraščić. Cene ulazanica su 1.200, 2.200, 2.600 i 3.300 dinara.

Iz svetske metropole baleta, Sankt Peterburga dolaze virtuozi Marijinskog i Mihajlovskog teatra, prvak baleta Igor Kolb i primabalerina Olga Esina.

Beogradska publika je do sada imala priliku da vidi razne verzije omiljenog baleta Krcko Oraščić, ali nikada u izvođenju virtuoznih solista i ansambla dva čuvena imperatorska teatra, koji su kolevka ruske baletske škole i najreprezentativniji teatri klasičnog baleta u svetu.

Marijinski teatar je poklonio svetu velika baletska imena kao što su Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov, dok širom sveta blistavu tradiciju legenda svetskog baleta danas nastavljaju zvezde Marijinskog teatra: Uljana Lopatkina, Dijana Višneva, Julija Mahalina, Igor Kolb i Olga Esina.

Prva premijera baleta Krcko Oraščić izvedena je upravo na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, 18. decembra 1892. godine i ubrzo postaje jedan od najpopularnijih u istoriji baleta, zbog kojeg je Sankt Peterburg između ostalog dobio status metropole svetskog baleta.

Zahvaljujući prelepoj muzici Čajkovskog, koreografiji, vrhunskom izvođenju, scenografiji i kostimima i publika se oseća kao da je deo ove bajke. Balet čine mnoga iznenađenja i dirljivi trenuci sa interesantnim junacima ove priče čiji su snovi i želje skriveni u svima nama. Priča je protkana verom u borbu za dobro i snovima o pravoj ljubavi koja pobeđuje.

Pored ruskih umetnika na sceni će biti i učenici Baletske škole „Lujo Davičo“ iz Beograda. Koreografiju je pripremio Vasilij Vajnonen. (danubeogradu.rs)

loading...