Naslovna » Izlasci » Izložbe » Istorijski arhiv Beograda: Verski objekti u Beogradu
Verski objekti u Beogradu
Verski objekti u Beogradu

Istorijski arhiv Beograda: Verski objekti u Beogradu

U Galeriji Istorijskog arhiva Beograda (Palmira Toljatija 1), 15. novembra od 16.00, biće otvorena izložba Verski objekti u Beogradu – Projekti i ostvarenja u dokumentima Istorijskog arhiva Beograda.

Izložbu otvara patrijarh srpski Irinej.

Izložba je posvećena arhitektonskom razvoju sakralnog Beograda i ima za cilj da se javnosti predstavljanjem graditeljskih ostvarenja dočara njegovo kulturno-istorijsko ukrštanje kroz vreme i prostor, da se predstavi njegov multikonfesionalni i multikulturalni karakter, koji ga i danas čini znamenitim.

Na 32 izložbena panoa prikazana su projektna i foto-dokumenta o verskim objektima u Beogradu koje Istorijski arhiv čuva u svojim fondovima i zbirkama, a koja obuhvataju vremenski period od druge polovine 16. veka pa do pred sam početak Drugog svetskog rata. Predstavljeni verski objekti u Beogradu namenjeni su konfesijama zastupljenim u gradu – pravoslavnoj, katoličkoj, islamskoj, jevrejskoj, evangelistima, unijatima i budistima – i „pokrivaju“ teritoriju Beograda na desnoj obali Save i Zemun, staro utvrđeno naselje na desnoj obali Dunava prema Beogradu, i svedočanstva su da je Beograd istorijski uvek predstavljao važno versko sedište.

Na postavci su izložene i originalne rukopisne knjige iz Zbirke crkvenih matičnih knjiga, koje Istorijski arhiv Beograda takođe čuva među svojim fondovima i zbirkama, i koje svedoče o živom multikonfesionalnom životu beogradske sredine. Izloženi su Protokoli krštenih venčanih i umrlih Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, Jevrejske crkvene opštine sefardskog i aškenaskog obreda, kao i rukopisna Knjiga fetvi na osmanskom turskom jeziku. Predstavljene crkvene knjige, koje su vođene za objekte čija su projektna rešenja prezentovana na izložbi, jesu pisano kulturno nasleđe od prvorazrednog značaja i svedočanstvo su o živom verskom životu različitih kulturnih zajednica u Beogradu, kao i o otvorenosti i spremnosti Beograda da prigrli sve te različitosti.

Na izložbi će biti prikazan film Jugoslovenske kinoteke o polaganju kamena temeljca za zgradu Bogoslovije Svetog Save, čije je podizanje omelo izbijanje Prvog svetskog rata, a koji je premijerno bio prikazan 1914. u Bogdanovićevom bioskopu „Kasina“, kao i filmska storija o proslavljanju verskih praznika u Beogradu pred početak Drugog svetskog rata. (danubeogradu.rs)

 

loading...