Naslovna » Izlasci » Izložbe » Ivan Fijolić u Muzeju istorije Jugoslavije: Neo N.O.B.
Ivan Fijolić - Neo N.O.B.
Ivan Fijolić - Neo N.O.B.

Ivan Fijolić u Muzeju istorije Jugoslavije: Neo N.O.B.

Od 29. novembra do 12. januara u Muzeju istorije Jugoslavije (Muzej 25. maj, Botićeva 6) prvi put u Srbiji predstaviće se Ivan Fijolić. Jedan od najtalentovanijih savremenih umetnika Hrvatske pokazaće beogradskoj publici radove pod zajedničkim imenom Neo N.O.B.

– U poslednjih dvadesetak godina uspeli smo da uništimo oko 3.000 spomenika prošlog političkog sistema, a neke od tih spomenika radili su naši najbolji umetnici. Stvorila se ogromna rupa u pamćenju koja me je uzdrmala. Nisam mogao da ne reagujem – kaže Ivan Fijolić. Njegovi radovi predstavljaju reakciju protiv uništavanja partizanskih spomenika u poslednje dve decenije u Hrvatskoj i protiv zanemarivanja i potiskivanja važnog dela istorije i umetničke baštine.

Ivan Fijolić - T&To
Ivan Fijolić – T&To

Novi ciklus radova Neo N.O.B. objedinjuje sedam monumentalnih skulptura inspirisanih istorijom narodnooslobodilačke borbe i spomenicima koji su formirali vizuelni jezik ideologije jedne generacije. Radove karakteriše spoj humora i pop kulture, od kojih umetnik gradi univerzalno prepoznatljiv jezik.

Umetnik je tražio heroje u prošlosti i sadašnjosti, kako bi ispričao priču socijalističkih skulptura u postsocijalističkoj državi, a pronašao ih je u nesvakidašnjem nizu popularnih ikona među kojima su Silvester Stalone, Boško Buha, Elvis Prisli, Tito i Jovanka Broz.

T&TO je centralna skulptura ciklusa Neo N.O.B. i predstavlja omaž Augustinčićevom spomeniku Josipu Brozu Titu, koji je 1948. podignut ispred njegove kuce u Kumrovcu. Fijolić je u svom radu zadržao generalski stav originalne skulpture, ali je glavu Tita (koja je sa originalne skulpture raznesena eksplozivom 2004. godine) zamenio glavom njegove supruge Jovanke.

Skulptura Tri kralja odnosi se na tri kralja pop kulture: Silvestera Stalonea, Arnolda Švarcenegera i Elvisa Prislija. Stalone i Švarceneger prikazani su u položaju po kome su poznati – borbenom stavu s automatskim puškama, ali prenaglašeno iskrivljenih lica. Noge na skulpturi Elvisa preuzete su iz imitacije slavnog printa Endija Vorhola.

Ostala dela kojima će se Fijolić predstaviti srpskoj publici su Boo-Ha, Baby Boom, Venera, Yugo 45 i T&To zastava.

Kustosi izložbe su Vanja Zanko, Becky McKey, Kuća umetnosti Lauba i Ana Panić.

Izložba je otvorena do 12. januara, svakoga dana osim ponedeljka od 10.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

loading...