Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba Osvežavanje memorije u Muzeju primenjene umetnosti
Osvežavanje memorije

Izložba Osvežavanje memorije u Muzeju primenjene umetnosti

U sredu, 6. novembra (19.00), povodom Dana Muzeja primenjene umetnosti, biće otvorena reprezentativna studijska izložba Ornamenti srpskih srednjovekovnih fresaka – Osvežavanje memorije, autora Dušana Milovanovića.

Ornament predstavlja ukras, šaru, dekorativni detalj u primenjenoj umetnosti i arhitekturi, ali ima veliku lepezu simboličnih značenje, kulturoloških i religioznih, podložnih različitim analizama, pa čak i matematičkom čitanju i tumačenju.

Osvežavanje memorije je pokušaj da se srpska srednjovekovna kulturna baština predstavi na do sada neviđen način. Ovo podrazumeva savremen muzeološki pristup, koji osim iznošenja originalnog materijala ima za cilj stvaranje atraktivne, interaktivne audio-vizualne postavke. Posetilac je pozvan da otkriva materijal, krećući se kroz niz zamračenih soba i prostora.

U okviru ove izložbe ornamentu se pristupa sa više strana u pokušaju savremenog čitanja njegovih vrednosti. Materijal koji se izlaže je nastao tokom pedesetih godina 20. veka, tako što je slikar Milovan Arsić snimao na terenu ornamente sa fresaka Srbije i Makedonije. Na izložbi će biti prikazano više od 500 tabli kopija ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka koje su poslednji put izlagane 1961. godine, u okviru Vizantološkog kongresa, održanog te godine u Beogradu.

Za potrebe ove izložbe, izložbeni prostor Muzeja primenjene umetnosti je pregrađen velikim brojem zidova, te se tako dobio veliki broj sala u cilju stvaranja priče i aktiviranja posetilaca. Na taj način posetioci umesto da samo posmatraju izložene predmete, suočeni su sa otkrivanjem kako predmeta, tako i prostora.

Sam materijal koji će biti izložen je izvanredan, a veliki broj tih ornamenata izgleda vrlo savremeno. Ova izložba nam pruža mogućnost da na jednom mestu vidimo sabrane elemente fresko slikarstva za koje bi nam bile potrebne godine putovanja i istraživanja, kako bismo obišli manastire i crkve u kojima se nalaze.

Originalna muzika za izložbu i mladi autori!

Muzika je izuzetno bitan element ove izložbe. Originalnu muziku za izložbu Osvežavanje memorije su radili Goran Trajkovski iz čuvene makedonske grupe Anastasija, Dorijan Jovanović, još jedan talentovani makedonski muzičar, profesor Zoran Jerković i DJ Marko Nastić. Sve sale imaju profesionalno ozvučenje i krećući se kroz sale, posetioci se kreću kroz svojevrsne muzejske pejzaže, gde se različite muzičke numere smenjuju, nadopunjuju i grade atmosferu.

Ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da se autorski tim odlučio za angažovanje mladih ljudi, autora, koji ne pripadaju onom delu publike kome bi tema srpskog srednjeg veka bila prevashodno bliska. To su savremeni, progresivni stvaraoci, koji se sa temom suočavaju na hrabar, inovativan, sebi svojstven način.

Grafička dizajnerka, Isidora Nikolić, uradila je logo i ceo vizualni identitet izložbe. Vukan Ćirić i Dušan Zjalić uradili su animacije inspirisane srednjovekovnim ornamentima. Aleksandar Vac, keramičar, napravio je prostornu instalaciju sa više od 300 trodimenzionalnih elemenata, inspirisan fragmentima srednjovekovnih ornamenata.

Rad Nataše Teofilović – „Asimietry“ koji se trenutno prikazuje na Oktobarskom salonu, biće takođe emitovan i u okviru izložbe Osvežavanje memorije, a izgled kataloga potpisuje dizajner Zoran Đorđević.

Izložbu prati niz akcija, radionica, koncerata, predavanja. Ekskluzivnost, lepota i bogatstvo predstavljenog materijala, moderna postavka, kao i niz događaja koji će pratiti izložbu… već sada bude pažnju stručne javnosti i publike.

Za ovu priliku pripremljena su dva kataloga: reprint kataloga Zagorke Janc iz 1961. godine i autorski katalog Osvežavanje memorije, Dušana Milovanovića, muzejskog savetnika MPU u kome je predstavljena kompletna kolekcija kopija ornamenata Muzeja primenjene umetnosti (572 primerka), sa autorskim tekstovima petorice stručnjaka, koji iz različitih uglova komentarišu fenomen ornamenta.

Autorski tim ove izložbe (Dušan Milovanović i Ivan Mangov) stoji iza realizacije izložbe „Riznice manastira Hilandara“ 2008. godine, koja je nagrađena prestižnom nagradom IKOM-a. Izložba je zabeležila izvanredan odziv kod publike i medija jer se suočila sa temom na inovativan i hrabar način.

Atraktivna, interaktivna audio-vizualna postavka biće otvorena do 31. januara 2014. Radno vreme Muzeja (Vuka Karadžića 18) je od 11.00 do 19.00, od utorka do subote. Grupne posete se najavljuju dva dana ranije na 2626-841 ili dm@mpu.rs. (danubeogradu.rs)

loading...