Naslovna » Izlasci » Pozorište » Kraljica flamenka, Mersedes Ruis, u UK Palilula

Kraljica flamenka, Mersedes Ruis, u UK Palilula

Koncert čuvene Mersedes Ruis biće održan 20. novembra od 20.00 u UK Palilula (Mitropolita Petra 8). Ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se nabaviti na prodajnim mestuma Eventima i na blagajni UK Palilula.

Ambasada Španije i Institut Servantes organizovaće najnoviji plesni spektakl „Ples reči“ kraljice flamenka, Mersedes Ruis.

Plesačicu, koju podjednako vole i publika i kritika, pratiće na sceni vokalno David Lagos, uz gitarsku pratnju Santjaga Lare. Ples reči je intiman i autentičan flamenko spektakl. Sama Mercedes Ruis je izjavila da je želela da „svede pevanje i gitarsku pratnju na osnove da bi mogla da zaroni u srž flamenka i da prenese svoje emocije publici“. Kao i u svojim prethodnim plesnim predstavama i ovoga puta Mersedes Ruis povezuje flamenko i sa drugim plesnim stilovima stvarajući nove i uvek zanimljive koreografije.

Mercedes Ruis (Andaluzija, 1980) pridružuje se flamenko svetu sa samo sedam godina, a od tada do danas osvojila je brojne španske i međunarodne nagrade. Na Međunarodnom festivalu igre u Nemačkoj 2009. godine osvojila je Nagradu za najboljeg igrača Evrope („Best Dancer of Europe“). Sa plesnim predstavama, „Crteži u vazduhu“, „Pokreti žene“, „Moja poslednja tajna“, „Perspektive“, nastupala je u širom sveta. Sa svojom poslednjom koreografijom Ples reči predstaviće se po prvi put beogradskoj publici.

U novembru 2010. Unesko je proglasio flamenko delom kulturne svetske baštine i od tada se 16. novembar obeležava u celom svetu kao Svetski dan flamenka. Na ovaj način Unesko priznaje da je flamenko kao umetnički izraz nastao u Španiji, ali da danas zbog svoje popularnosti i važnosti pripada celom čovečanstvu. To je i povod organizacije ovog koncerta. (danubeogradu.rs)