Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Šminkenbal, OVVL, ritmička gimnastika…

Mini BG vesti: Šminkenbal, OVVL, ritmička gimnastika…

»»» Povodom proslave Međunarodnog dana studenata organizacija Srbija za mlade i Dom omladine Beograda organizovaće Šminkenbal – Face Art Party, 16. novembra od 22.00.

»»» Ideja je da se ovaj značajni datum za studente obeleži kroz kreativan izraz mladih, maštovitim oslikavanjem lica, a u samom DOB-u to će biće omogućeno od strane studenata slikarstva i primenjenih umetnosti. Na Šminkenbalu će nastupiti di-džej izvođači: The Beatshakers, Witchy, Me High Low, Aćim/Selected DJ’s, Maria Almeida. Cena ulaznice je 400 dinara.

»»» U okviru evropske turneje kalifornijski sastav OVVL nastupiće u zemunskom klubu Fest u nedelju 17. novembra, uz podršku bendova Loud i Stvor. Ljubitelji sastava Black Sabbath, Thin Lizzy, Blue Oyster Cult u grupi OVVl će sigurno videti svoj novi omiljeni bend. Ulaznice se kupuju na ulazu u klub po ceni od 300 dinara.

»»» Prvi međunarodni „Trofej Beograda 2013“ u ritmičkoj gimnastici održaće se u nedelju, 17. novembra od 13.00 u sportskoj balon – hali Cron u Grčića Milenka 74. Učestvovaće više od sto takmičarki iz 19 klubova sa Kipra, iz Norveške, Bugarske, Rumunije i Srbije, koje će nastupiti u vežbama sa rekvizitima i bez njih.

»»» U Muzeju nauke i tehnike (Skender-begova 51) biće održano Veče barokne muzike, u subotu, 16. novembra od 20.00. Nastupiće Olga Đorđević – cevne orgulje i Ivan Kirn – oboa. Ulaz je slobodan.

»»» Koncert studenata Studijskog programa za gudačke instrumente iz klase prof. Maje Jokanović biće održan 19. novembra od 20.00 u okviru koncertne sezone „Javni čas“. Nastupiće Emilija Blagojević, Jelena Veljković, Mila Smiljković, Nemanja Belej, Kata Stojanović, Ljubomir Trujanović. Klavirska saradnja Gordana Marijanović. Kuća Đure Jakšića, Skadarska 34.

»»» Koncert kamerne muzike Enrika Josifa, povodom deset godina od smrti, biće održan u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35), 18. novembra od 18.00. Učesvovaće Julija Hartig (violina), Neda Arsenijević (flauta), Aleksandar Ružičić (flaute), Milana Zarić (harfa), Katarina Radovanović Jeremić (klavir), Marko Kovač (klavir) i Miloš Veljković (klavir). Ulaz je besplatan.

»»» Opština Zvezdara uredila je još jedan zvezdarski park – park između ulica Vojvode Sime Popovića, Čingrijine i Bana Ivaniša. Park će biti otvoren danas u 11.00. Otvaranje će upotpuniti mladi „street art“ umetnici, koji će ukrašavati potporni zidić parka. Park, koji više decenija nije uređivan, dobio je novi mobilijar: ljuljaške, njihalice, klackalice i „školice“ na novoj gumenoj podlozi, koja omogućava bezbednu dečju igru. Novost u odnosu na ostale parkove je deo opremljen spravama za vežbanje, zbog blizine studentskih domova i velikog broj mladih u okolini. Kompletan izgled parka dopunjuju i nove klupe, rukohvati, staze, ivičnjaci i đubrijere, kao i dopunjeno osvetljenje.

»»» U galeriji Ruskog doma otvorena je izložba „Eko-foto 2013“ na temu „Odnos prema životnoj sredini“, koja će trajati do 25. novembra. Izloženo je 87 fotografija 57 autora izabranih na konkursu koji je trajao od januara do aprila. Organizator izložbe je Centar za foto-talente uz podršku Foto-saveza Srbije i Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Beograđani koji ove fotografije ne pogledaju u Ruskom domu moći će to od 26. novembra da učine u Centru za kulturu i sport „Šumice“.

»»» Materijalizam, borba za egzistenciju, unutrašnji sukobi ličnosti, i mnoga druga ozbiljna životna pitanja i brutalnost koju nose, u delima umetnice Sonje Gajić postaju razigrana i duhovita, utopistički predstavljena kroz višeslojnu simboliku. Druga samostalna izložba ove mlade vajarke i slikarke, „Kolaži i skulpture„, biće svečano otvorena u ponedeljak 18. novembra u 19.00, u „Dunavskom umetničkom izlogu“ (Makedonska 4), a radovi će biti izloženi do 27. novembra.

»»» Otvoren je još jedan Park prijateljstva, ovoga puta između Ambasade Argentine i Osnovne škole „Branko Radičević“, sadnjom 30 lišćara i otvaranjem izložbe fotografija posvećenih Argentini. Do sada su u beogradskim školama otvoreni parkovi prijateljstva, između ostalog, sa Indonezijom, Danskom, Izraelom, Australijom, Švajcarskom i Alžirom.

»»» Zimska služba Javnog komunalnog preduzeća „Beograd-put“ počela je sa radom, sa ukupno 152 vozila. Saobraćajnice na teritoriji 17 gradskih opština čistiće 108 kamiona kipera, 38 multikar vozila, kao i šest specijalizovanih mašina namenjenih raščišćavanju deonica sa snežnim nanosima. Uz tu mehanizaciju u rad će biti uključeno 15 putarskih vozila i 22 građevinske mašine. U zimskim uslovima JKP „Beograd-put“ održava oko 2.430 kilometara gradskih ulica, opštinskih i državnih puteva II reda na teritoriji grada, kao i više od 200 mostova, nadvožnjaka, trotoara, deo stajališta javnog gradskog prevoza. Zvanični završetak zimske sezone je 31. mart naredne godine, a ona će biti produžena u zavisnosti od vremenskih prilika. (danubeogradu.rs)