Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma Odumiranje, 4. decembra u Sava centru
Odumiranje

Premijera filma Odumiranje, 4. decembra u Sava centru

Film Odumiranje reditelja Miloša Pušića premijerno će biti prikazan 4. decembra od 20.30 u Sava centru.

Film čiji je producent glumac Branislav Trifunović ukazuje na probleme odumiranja sela i pokušaje da se od njih pobegne.

Posle nekoliko mučnih godina života u Beogradu, provedenih na teškim poslovima praćenih besparicom, Janko (28) se vraća u svoje zabito i, ljudima opustelo, planinsko selo sa namerom da proda zemlju i ode u Nemačku, verujući da će se tako izbaviti nevolja i konačno izboriti za svoje mesto pod suncem.

Njegova usamljena majka Milica (50) koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj nameri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te namere odustane.

I pored toga što će Milica, snagom majčinske ljubavi, ubeđivati Janka da ostane i pokuša da živi na svojoj zemlji i od svoje zemlje, Janko neće odustati od svog plana. Otići će u nepoznato, dok će Milica, bolesna od tuge za sinom, ostati sama na svojoj zemlji. Ostala je misao koja prožima ljude i predele – odumiranje.

Verujući da film u svojoj suštini mora biti angažovan, te da ukazuje na probleme i realnost koja nas okružuje, producenti i autori ističu da nema nijedne reči koja tačnije opisuje to stanje nego odumiranje. Upravo zato su odlučili da snime ovakav film, sa uverenjem da on može biti glas svih onih koji veruju da se odumiranje može zaustaviti.

Uloge tumače Branislav Trifunović, Boris Isaković, Dara Džokić, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Đuričić, Novak Bilbija i Milica Janevskoj. Svi oni će se pokloniti beogradskoj publici na premijeri.

Ostvarenje producentske kuće Hit and Run, rađeno po scenariju Dušana Spasojevića, autora istoimene i nagrađivane drame koja se igrala u Ateljeu 212, svetsku premijeru imalo je u Karlovim Varima. Usledilo je prikazivanje i brojne nagrade na domaćim i regionalnim festivalima, a pre zvanične bioskopske distribucije koja počinje 5. decembra premijerom u Sava centru, film će biti prikazan u selekcijama nekoliko značajnih evropskih festivala – u Solunu, Kotbusu, Argentini i Atini. (danubeogradu.rs)