Naslovna » Izlasci » Festivali » X festival Čembalo, živa umetnost

X festival Čembalo, živa umetnost

Od 13. do 18. novembra u Etnografskom muzeju biće održan jubilarni deseti međunarodni festival Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum.

Nastupiće domaći čembalisti koji su od samog početka nesebično pomagali ovaj program, Smiljka Isaković i Svetlana Stojanović-Kutlača sa ansamblima, zatim po prvi put Predrag Gosta sa Baroknom akademijom Beograd, kao i mladi čembalisti koji su uz Festival stasali Sofija Perović i Milan Popović. Gosti jubilarnog izdanja su austrijska čembalistkinja Magdalena Hasibeder i čuveni norveški čembalista Ćetil Hagsand.Za dž

Izvođači koncerata učestvovaće, takođe, i u edukativnom delu Festivala, držeći majstorske radionice čembala i predavanja na temu programa koje su za nastup na festivalu u Beogradu odabrali.

Kao i do sada, biće organizovana prezentacija i predavanje „Deco, upoznajte čembalo“ za najmlađe sugrađane, kako bi im bio omogućen neposredan susret sa ovim instrumentom.

Veliko interesovanje za izložbu klavijaturnih instrumenata u prethodnoj godini, navelo je organizatore da i za jubilarni festival prirede izložbu kao jedan od pratećih programa Festivala.

Povodom jubileja, kompozitor i multimedijalni umetnika Milimir Drašković pripremio je video rad u kome se osvrće na intenzivnu saradnju sa čembalistom Milošem Petrovićem i na njihovo redovno učešće na festivalima Ars Vivendi Clavicembalum.

Sa željom da se istraži još jedan akustički prostor našeg grada, deseto izdanje Festivala Kulturni centar Beograda organizuje u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, pa će se Čembalo, živa umetnost u potpunosti održati u prostoru Muzeja.

Ulaz na sve programe je besplatan. (danubeogradu.rs)

KONCERTI
Sreda, 13. novembar (19.30)
Svečano otvaranje: Galantna Španija
Smiljka Isaković, čembalo i gudački kvartet Ars
Program: Bokerini, Skarlati, Ferer, Soler

Četvrtak, 14. novembar (19.30)
Ćetil Haugsand (Norveška)
Program: Maršan, Bukstehude, J. S. Bah

Petak, 15. novembar
(19.30) Kirka i Paun – Sofija Perović
Program: Bah, Hendl

(20.30) Povratak ljiljana: francuska muzika za čembalo u 20. veku – Milan Popović
Program: Ravel, Franse, Pulank

Subota, 16. novembar (19.30)
Stylus phantasticus ka slobodnoj fantaziji – Magdalena Hasibeder (Austrija)
Program: Vekman, Bem, Bukstehude, Bah i sinovi

Nedelja, 17. novembar (19.30)
L’ Exquise et Vigueur – Ansambl Parnas
Program: F. Kupren, Ramo

Ponedeljak, 18. novembar (19.30)
Svečano zatvaranje: Monteverdi i venecijanska barokna ekstravaganca
Predrag Gosta, čembalo i Barokna akademija Beograd