Naslovna » Izlasci » Festivali » 19. FAF: Gran pri za rumunski film „Pozicija deteta“
Festival autorskog filma - zatvaranje

19. FAF: Gran pri za rumunski film „Pozicija deteta“

Na 19. Festivalu autorskog filma (FAF) rumunski film „Pozicija deteta“, osvojio je Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“, dok je nagrada publike dodeljena čileansko-španskom filmu „Glorija“.

Ostvarenje reditelja Kalina Petera Necera žiri u sastavu Jan Cvitkovič, Srđan Vuletić i Nikola Ležaić nagradio je gran prijem jer „promišljeno i emotivno priča o rumunskom društvu, univerzalnom odnosu majki i sinova i tragediji gubitka deteta.

Nagradu je preuzeo reditelj Necer, koji je za ovu priliku specijalno doputovao juče u Beograd. Ove godine, Necer je za „Poziciju deteta“ osvojio „Zlatnog medveda“, najveće priznanje Berlinskog filmskog festivala.

„Svojom apsurdnom životnom duhovitošću, i u najtežim trenucima uspeva da balansira i izbegne sve zamke prizemne patetike, ne udaljavajući se, već naprotiv, pribijajući se bliže uz svoje likove“, objasnio je žiri svoju odluku.

Ove godine dobitniku priznanja „Aleksandar Saša Petrović“ uručena je i novčana nagrada u iznosu od 5.000 evra, koju je dodelila fondacija „Aleksandar Saša Petrović“, po testamentu supruge velikog reditelja, pokojne Branke Petrović.

Priznanja za najbolju režiju dobili su reditelj Danis Tanović, za, kako je žiri obrazložio odluku, „istovremo surov i topao, jednostavan i kompleksan prikaz posrnulog bosanskohercegovačkog društva kroz priču o obespravljenoj romskoj porodici u filmu Epizoda u životu berača željeza“, kao i Bobo Jelčić, „za sjajnu orkestraciju svih autorskih radova unutar ovog filma, od sjajne kamere, preko scenografije, kostima pa do glumaca, koji će korišćenjem magičnog realizma dočarati dramu malih ljudi pod hercegovačkim suncem“, reditelj filma „Obrana i zaštita“.

Specijalno priznanje žirija 19. Festivala autorskog filma sinoć je dodeljeno filmu „Ulica u Palermu“ rediteljke Eme Dante. Priznanje su preuzeli italijanski ambasador Đuzepe Manzo i glumica Elena Kota, nagrađena za ovu ulogu „Zlatnim lavom“ na festivalu u Veneciji.

Ove godine je po prvi put dodeljena Nagrada publike Festivala autorskog filma. Publika je sa ubedljivo najviše glasova izabrala čileansko-španski film „Glorija„.

Na svečanom zatvaranju festivala dodeljene su i nezvanične nagrade festivala. Nagrada Međunarodnog žirija kritike FIPRESCI Srbija „Slobodan Novaković“, o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Miodrag Novaković, Milan D. Špiček i Dušan Cicvara, pripala je kineskom ostvarenju „Dodir greha“ autora Đangkea Đaa.

Udruženje filmskih umetnika Srbije – Sekcija snimanja slike, čiji su žiri činili Đorđe Nikolić, Predrag Popović i Vladislav Lašić, dodelio je plaketu „Aleksandar Petković Petko“ direktoru fotografije Mahmudu Kalariju za film „Prošlost“ iranskog reditelja Ašgara Farhadija.

Festival je svečano zatvorila gošća festivala, Elena Kota. Kota je publici prenela poruku koju nosi film „Ulica u Palermu“, rekavši da svakodnevne situacije u životu treba da se iskoristi za komuniciranje i razmenu lepih osećanja, umesto za sukob.

Ovogodišnji, devetnaesti po redu Festival autorskog filma, trajao je od 28. novembra do 3. decembra. Prikazano je ukupno 16 ostvarenja u glavnom programu, kao i 30 filmova u četiri prateća programa, a festival je posetilo više od 20.000 gledalaca. (danubeogradu.rs)

loading...