Naslovna » Izlasci » Festivali » Alternative Film/Video 2013, od 10. do 14. decembra
Bob Milošević - Peoplemetar
Bob Milošević - Peoplemetar

Alternative Film/Video 2013, od 10. do 14. decembra

Festival eksperimentalnog filma i videa Alternative Film/Video 2013 biće održan od 10. do 14. decembra u Domu kulture Studentski grad.

Festival će biti otvoren izložbom „The Torso“ (19.00), nastupom Izvanrednog Boba (20.00) i projekcijama u okviru Prvog takmičarskog projekta (20.45).

Selektori ovogodišnjeg festivala Greg de Cuir (filmski kritičar i teoretičar) i Zoran Saveski (filmski autor), pregledali su skoro 600 filmova, od čega će u takmičarskom programu biti prikazano 35 kratkih filmova iz 15 zemalja iz celog sveta. Žiri u sastavu: Karpo Godina (filmski autor iz Slovenije), Vassily Bourikas (filmski autor iz Grčke), Andrés Denegri (filmski autor iz Argentine) doneće odluku o filmovima koji će se naći na Listi značajnih ostvarenja festivala, čiji će autori imati priliku da u narednih godinu dana kao gosti rezidencijalnog programa Festivala snime film u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, organizatora festivala. Na AAlternative Film/Video 2013 će ukupno biti predstavljeno više od 150 eksperimentalnih filmova.

Tema ovogodišnjeg festivala „Strukturalni film“ biće razmatrana kroz specijalne projekcije, izložbu i na okruglom stolu u čijem radu će učestvovati renomirani filmski autori, kritičari, teoretičari, predavači iz regiona i celog sveta: Slobodan Šijan, Božidar Zečević, Diana Nenadić, Gerald Weber, Jovan Jovanović, Vassily Bourikas, Sebestyén Kodolányi, Miroslav Petrović, Andrés Denegri, Miodrag Milošević.

Programi i gosti

U okviru pratećih programa predstaviće se nacionalne selekcije alternativnog filma iz Argentine, Australije, Švajcarske, Hrvatske, Austrije, a biće i dve značajne autorske prezentacije Andrésa Denegrija i Karpa Godine. Andrés Denegri, umetnik i predavač iz Buenos Airesa, radi uglavnom na polju filma, televizije i videa, i osnivač je i direktor, Centra za istraživanja i razvoj audiovizuelnih projekata Contente.

Jedan od najznačajnijih reditelja i autora eksperimentalnog filma iz Slovenije, Karpo Godina, predstaviće nedavno restaurisane kopije tri njegova filma Pas, Igra, A.P. iz 1965. i 1966. godine i govoriti o značaju i značenju restauracije analognih eksperimentalnih filmova.

Specijalni gost festivala biće Bruce Posner, kustos, predavač, arhivista sa fokusom na filmsku prezervaciju i restauraciju. Njegove kustoske projekte javnost često percipira kao provokativne, pronicljive i izuzetno značajne za istoriju filma. Ovaj kreativac u oblasti filma i fotografije iz Pensilvanije će beogradskoj publici predstaviti projekat „Unseen Cinema: Rani američki avangardni film, 1894-1941“, seriju do sada neviđenih filmova koji postuliraju inovativan i često kontroverzan pogled na eksperimentalni film tokom poslednje decenije 19. i prve polovine 20. veka.

Dve izložbe fotografija

U okviru pratećih programa festivala Alternative Film/Video 2013 održaće se dve izložbe. Izložba pod nazivom „Antifilm i strukturalni film u Beogradu“ sastoji se od fotografija iz strukturalnih filmova Mihovila Pansinija, Tomislava Gotovca, Radoslava Vladića, Nikole Đurića, Ljubomira Šimunića, Miroslava Bate Petrovića, Bojana Jovanovića… nastalih tokom šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u Zagrebu i Beogradu. Na izložbi će biti izložena replika Filmskog letka Slobodana Šijana iz 1976. godine.

Izložba „The Torso“ predstavlja zajednički rad umetničke grupe _goldmann.strohmann.subotic_ koju čine umetnici Erih Goldman, Majkl Strohman i Momir Subotić. U pitanju su interaktivne instalacije koje se sastoje od fotografija, intervjua i ambijentalnih zvukova, elemenata koji su snimljeni u isto vreme i posle toga integrisani u specifične manuelno izrađene mašine. (danubeogradu.rs)

loading...