Naslovna » Izlasci » Shopping » Apple iLife 2013 – i zabava može da počne
iLife 2013
iLife 2013

Apple iLife 2013 – i zabava može da počne

Pored iWork 2013 paketa Apple je predstavio i novu verziju iLife 2013 paketa koja čini skup od tri jako popularne aplikacije: iPhoto, iMovie i GarageBand.

Aplikacije su napisane za rad sa 64-bitnim instrukcijama i donose pregršt dobre zabave i krajnje jednostavan rad sa najrazličitijim multimedijalnim fajlovima. Poput iWork 2013 paketa i ovaj skup aplikacija je dostupan i za OS X i za iOS platforme…

iPhoto 2013
iPhoto je jedan od najpopularnijih programa u okviru iLife paketa, a u svojoj najnovijoj verziji (iPhoto 2013) oplemenjen je sa nekoliko veoma korisnih funkcija za brže i lakše editovanje fotografija i najrazličitijih slikovnih formata. Kada se malo bolje prouči nije teško zaključiti da se radi o jednom profi programu za rad sa slikama pošto isti poseduje najsavremnije tehnologije za redukciju crvenih očiju, čišćenje spornih delova fotografija i precizan rad. Korisnik dobija pravu profi laboratoriju za rad sa fotografijama.

Preporučujemo skup alata za finu obradu lica, kao i funkciju prepoznavanja lica koja je integrisana sa sistemom za tagovanje. Iako koristi 64-bitne instrukcije novi iPhoto jedva da uzima nešto procesorskih resursa, pa je i po tom pitanju veoma izdašan za korišćenje. Njegova puna kompatibilnost sa 32-bitom verzijom se podrazumeva.

iMovie 2013
Bez obzira što u prethodnim izdanjima iLife paketa iMovie nije stekao neku posebno veliku popularnost u svojoj najnovijoj verziji (iMovie 2013) verujemo da hoće pošto je Apple korisnicima omogućio da iz svega nekoliko klikova dobiju željeni (izlazni) video rezultat.

Sa novim iMovie programom za nekoliko minuta je moguće obraditi čak i najsloženiji video materijal, ali i ubaciti dodatne snimke i prateće elemente u kućni ili profi video. Iznad svega sa novim iMovie programom dobija se i na daleko lakšoj montaži video materijala, kao i mogućnost konverzije iz jednog video formata u drugi.

U vizuelnom pogledu novi iMovie je dobio intuitivnije radno okruženje i nekoliko sjajnih paleta sa „piši-briši“ funkcijama – sve ostalo nije menjano. Tu je, naravno, i puna 64-bitna podrška koja u slučaju iMovie programa ima najviše logike (prednosti) jer donosi i duplo veće ubrzanje prilikom editovanja video sadržaja.

GarageBand 2013
GarageBand aplikaciju nije potrebno nešto posebno predstavljati pošto ne postoji vlasnik Mac računara i muzičar koji je nema i sa njom se dobro ne „zabavlja“. Reč je zaista u svakom pogledu o posebnom programu čiji je glavni zadatak vrhunska svirka, odnosno snimanje i editovanje audio sadržaja na najvišem mogućem nivou.

U svom poslednjem izdanju (GarageBand 2013) aplikacija donosi mnogo više instrumenata korisniku na raspolaganje, ali i veliki broj novih zvučnih filtera čijom kombinacijom se mogu dobijati moderni tonovi i kristalno jasan zvuk.

Kao i kod prethodno opisanih programa iz iLife 2013 paketa tako i za novi GarageBand možemo reći da je pretrpeo neke blaže vizuelne promene, ali nije izgubio na funkcionalnosti i komfornosti prilikom korišćenja. Priča o 64-bitnoj podršci kod njega takođe ima veliki značaj pogotovo u situacijama kada se vrši obrada muzičkog materijala i snimanje.

Kontakt: apcom.rs, apple.com

loading...