Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Lidija Žorž – Dok vetar zviždi kroz kranove
Arhipelag: Lidija Žorž - Dok vetar zviždi kroz kranove
Arhipelag: Lidija Žorž - Dok vetar zviždi kroz kranove

Arhipelag: Lidija Žorž – Dok vetar zviždi kroz kranove

Knjigu Dok vetar zviždi kroz kranove napisala je Lidija Žorž, prevela Ana Kuzmanović-Jovanović, a objavila izdavačka kuća Arhipelag.

Ovo je najznačajniji roman Lidije Žorž, jednog od najvažnijih i najprevođenijih savremenih portugalskih pisaca koju smatraju jednim od najvažnijih otkrića portugalske književnosti i obnavljačem portugalskog romana.

Dok vetar zviždi kroz kranove je velika moderna saga o savremenom Portugalu. Reč je o ljubavnom romanu koji u uzbudljivoj i potresnoj priči otkriva društvene, političke, ideološke i kulturne slojeve ove zemlje.

Glavna junakinja romana, poreklom iz bogate porodice, zaljubljuje se mladića iz kreolske porodice koja se sa Zelenortskih ostrva preselila u Portugal. U prvo vreme skrivena, ova ljubav se ubrzo nalazi pred najvećim mogućim iskušenjima: od zabrane, preko odbacivanja, do brutalne reakcije njene porodice.

Ljubavna priča ispunjena je istorijama dve porodice, njihovim životima u paralelnim porodičnim i društvenim svetovima, ali i upečatljivim pripovedanjem o političkim i medijskim manipulacijama i o predrasudama i tabuima. Na kraju roman zadobija uzbudljiv krimi zaplet u kome se povezuju akteri iz politike, visokog evropskog biznisa i šverfca narkotika.

Milene iz romana Lidije Žorž jedan je od najuzbudljivijih ženskih likova savremene evropske književnosti. Ovo je knjiga koja nas ne ostavlja ravnodušnim, vrhunsko delo našeg vremena.

Za roman Dok vetar zviždi kroz kranove Lidija Žorž je dobila veliku nemačku nagradu „Albatros“. (danubeogradu.rs)

MESEC POKLONA: Tačan odgovor je Milene, a poklon je dobila Mirjana Pavlović, 064/30…

loading...