Naslovna » Izlasci » Film » Dani Beogradskog festivala igre u Kinoteci
Balet Ženeve
Balet Ženeve

Dani Beogradskog festivala igre u Kinoteci

Od 22. do 26. januara biće organizovani Dani Beogradskog festivala igre u Jugoslovenskoj kinoteci. To će biti zanimljiva selekcija dokumentarnih i filmskih ostvarenja nastala u saradnji dve institucije.

Na velikom platnu u Uzun Mirkovoj i Kosovskoj ulici, publika će moći da vidi produkciju Holandskog plesnog teatra, švedskog Kulberg baleta, Baleta Velikog teatra iz Ženeve ili kanadske trupe Kidd Pivot, odnosno naslove poznatih koreografa koji su učinili Beograd posebnim i prestižnim mestom u biografiji svetskih baletskih umetnika.

Tokom hladnih zimskih popodneva i večeri, podsetićemo se ili otkriti neke od plesnih komada koje potpisuju Jirži Kilijan, Aleksandar Ekman, Saburo Tešigavara, Kristal Pajt i Sidi Larbi Šerkauji.

Nurejev i kultni filmovi

Dani Beogradskog festivala igre u Kinoteci, biće otvoreni ekskluzivnom premijerom dokumentarnog filma Patriše Foj o životu jednog od najznačajnijih baletskih igrača XX veka, Rudolfa Nurejeva.

Iako je zauvek napustio svetsku pozornicu pre više od dve decenije, doprinos Nurejeva celokupnoj baletskoj umetnosti je toliko dragocen i nesaglediv, da su sve ozbiljne baletske sredine u godini koja je za nama pripremile bogat program i omaž ovom umetniku. Nurejev je već na početku karijere postao legenda. O njemu su snimljeni filmovi i objavljene brojne knjige u kojima se govori o neobičnom životu, umetniku kakav se jednom rađa, ali neretko i o osobi veoma komplikovane naravi.

Kratka plesna avantura na filmskom platnu donosi po prvi put i višestruko nagrađivani autorski film „40 metara ispod“, reditelja i koreografa Aleksandra Ekmana koga je festivalska publika imala prilike da upozna i zavoli. Svakoga dana u večernjem terminu, očekuju nas kultni filmski naslovi. Radi se o ostvarenjima koja su „inficirala“ čitave generacije igrača i plesne publike.

Gledaćemo „Životnu prekretnicu“ sa neponovljivom Širli Meklejn i zvezdom baletskog univerzuma Mihailom Barišnjikovim koji je 2009. takođe nastupio na Beogradskom festivalu igre. Odličan „Bili Elijot“ o dečaku koji se bori između velike ljubavi prema igri i predrasuda svoje porodice, zatim „Footloose“ Herberta Rosa, ali i „Moulen Rouge“ sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi… (danubeogradu.rs)

Program

22. januar, Uzun Mirkova 1 – svečano otvaranje
(20.00) Rudolf Nurejev, dokumentarni film, režija Patriša Foj

23. januar, Kosovska 11
(18.00) Kulberg balet, Švedska – „40m Under“, umetnički film, koreografija i režija: Aleksander Ekman,
Holandski plesni teatar – „Bogovi i psi“, koreografija Jirži KIlijan, Holandski plesni teatar – „Kaktusi“, koreografija Aleksander Ekman
(20.00) Bili Elijot, igrani film, režija Stefan Daldri

24. januar, Kosovska 11
(18.00) Balet Ženeve – „Para-Dice“, koreografija: Saburo Tešigavara, Balet Ženeve – „Daleko“, koreografija: Sidi Larbi Šerkauji
(20.00) Footloose, igrani film, režija Herbert Ros

25. januar, Kosovska 11
(18.00) Kidd Pivot, Kanada – „The You Show“, koreografija: Kristal Pajt
(20.00) Životna prekretnica, igrani film, režija Herbert Ros

26. januar, Kosovska 11
(18.00) Holandski plesni teatar – „Pali anđeli“, „Šest igara“, „No more Play“, „Slatki snovi“, „Sarabande“, „Petit Mort“, koreografija: Jirži KIlijan
(20.00) Moulen Rouge, igrani film, režija Baz Lurman