Naslovna » Izlasci » Film » Drama Mračne ulice Menhetna prikazuje se u bioskopima
Mračne ulice Menhetna

Drama Mračne ulice Menhetna prikazuje se u bioskopima

Novi film reditelja Džejmsa Greja Mračne ulice Menhetna (The Immigrant) intrigantna je priča o mladoj medicinskoj sestri koja se bori da preživi u mračnom Njujorku 1921. godine.

Mlada Poljakinja se upravo iskrcala sa broda u Americi, i pristaje na sve, jer joj je potreban novac da bi preživela. Ovako počinje priča složene i intrigantne drame Mračne ulice Menhetna.

Reditelj Džejms Grej, najpoznatiji po filmovima Mala Odesa i Ljubavnice, objašnjava da je priča o imigrantima samo jedan sloj priče u ovom filmu:
– Imigracija je pojava koja jednu zemlju održava vitalnom, interesantnom, fleksibilnom, i kroz ovaj film sagledavamo život ljudi koji su napustili svoje domove u potrazi za srećom i boljim životom. Film nije napravljen kao odgovor na američki san, već je to prilika za predstavljanje odnosa između dvoje ljudi, obostrane zavisnosti koja postoji između muškarca i žene.

Tragična nota u filmu, predstavljena je kroz lik Bruna (Žoakin Finiks), koji se pojavljuje pred mladom Poljakinjom, Evom, sa predlogom o lakoj zaradi kroz bavljenje prostitucijom. Američki san se pretvara u noćnu moru, jer, zbog nemoći, ona pristaje da prodaje svoje telo. Simbol nade je utkan kroz lik Orlanda (Džeremi Rejner), koji je opčinjava i koga gleda kao spasitelja. Kao katolkinja, Eva oseća veliku krivicu zbog greha koji je počinila baveći se prostitucijom, na vrhuncu priče nalazi se između dva muškarca. Njena ljubav prema ovim izgubljenim dušama i milost koju oseća prema onima koji greše, jer i sama greši, dirljiva je nit koja prožima ceo film.

Kao glavna glumica, Marion Kotijar, francuskog porekla, morala je da pročita i nauči 20 stranica teksta na poljskom, o čemu kaže da je iziskivalo danonoćni rad. Marion iza sebe ima Oskara za najbolju žensku ulogu (Život u ružičastom) i veliki broj drugih nagrada. Po rečima reditelja Greja, ona je glumica koja „ima neverovatnu moć da pomoću izraza lica iznese najdublja osećanja, a da pritom ne izgovori ni reč“.

Film Mračne ulice Menhetna premijerno je prikazan na Kanskom filmskom festivalu, u konkurenciji za glavnu nagradu festivala, Zlatnu palmu. (danubeogradu.rs)

loading...