Naslovna » Izlasci » Film » Film Odbrana i zaštita od 19. decembra u bioskopima
Odbrana i zaštita

Film Odbrana i zaštita od 19. decembra u bioskopima

Nagrađivano ostvarenje hrvatskog reditelja i scenariste Boba Jelčića, Odbrana i zaštita, od 19. decembra biće na repertoaru domaćih bioskopa.

Film koji je letos dobio sedam Zlatnih arena u Puli, nedavno je ostavio snažan utisak i na publiku 19. Festivala autorskog filma u Beogradu, na kom je i nagrađen priznanjem za najbolju režiju.

Stariji, porodični čovek Slavko (Bogdan Diklić), Hrvat iz Mostara, u dilemi je da li da ide na sahranu prijatelja Bošnjaka u drugom delu grada, koji i godinama posle rata još razdvaja nevidljiva, ali veoma prisutna linija između „nas“ i „njih“. Kako se dan razvija, svakodnevna rutina dobija veći značaj i Slavko je prisiljen da pređe težak put između ljudskosti i paranoje, starog prijateljstva i novih opredeljenja.

Slavkov put na drugu stranu grada i posledice tog čina su priča o čoveku u sukobu sa samim sobom. Ponekad preterano dramatična, ponekad smešna, ali u svakom trenutku emocionalno iskrena i neodoljiva, prikazuje čoveka koji se oseća strancem u vlastitom gradu u kojem je proveo čitav život.

To je portret čoveka koji je izgubio prijatelje, svoju istoriju i vlastiti identitet – kada se njegova zemlja raspala. Ovo je istovremeno priča o običnom čoveku, rastrzanom između želje da učini pravu stvar i sve veće zbunjenosti, jer ne zna gde pripada i kome je zapravo odan.

Film koji je snimljen u koprodukciji BiH, Hrvatske i Srbije proglašen je za najbolji u regionu na festivalu u Motovunu. Glavni glumac Bogdan Diklić je pored Zlatne arene za ulogu Slavka dobio i nagradu za najboljeg glumca na prestižnom Sarajevo film festivalu. Osim Diklića, uloge u filmu tumače Nada Đurevska, Ivana Roščić, Sergej Trifunović i drugi. (danubeogradu.rs)

loading...