Naslovna » BG servis » Gradi se prva atletska dvorana u Beogradu

Gradi se prva atletska dvorana u Beogradu

Na inicijativu Atletskog saveza Srbije, od januara 2013. godine gradi se prva atletska dvorana u Beogradu.

Prva faza gradnje je završena, a u toku je tenderska procedura za drugu fazu gradnje. Očekuje se da naredne zime atletska dvorana primi prve sportiste.

Nova atletska dvorana nalazi se u Bulevaru oslobođenja, a u okviru kasarne „General Jovan Mišković“ Vojne akademije u Beogradu. Radi se o kombinovanom atletskom objektu koji se prostire na više od 7.000 kvadrata i omogućuje izvođenje treninga i takmičenja u trkačkim, ali i tehničkim disciplinama.

Atletika kao jedan od bazičnih sportova nikad nije imala idealne uslove, a posebna prepreka sportistima je nedostatak adekvatnih uslova za treniranje tokom zimskog perioda. Podstaknuti nedavnim uspesima naših atletičara, ponovo je pokrenuta inicijativa za izgradnju ovog objekta. San o realizaciji zatvorene atletske dvorane u Beogradu je praktično decenijski cilj koji se konačno realizuje. Projekat je podržalo Minstarstvo za omladinu i sport kroz finansijska sredstva od skoro pet milona evra, a zemljište za dvoranu je ustupilo Ministarstvo odbrane.

Dvorana će po završetku posedovati četiri staze dužine 200 m sa polukružnim nagibima, koji su inače standard za staze ove dužine na zatvorenom. Od tehničkih disciplina atletičarima će biti dostupa staza za skok u dalj kao i troskok, zatim prostor za skok sa motkom i skok u vis, kao i prostor za bacanje kugle.

Dvorana će biti usklađena sa standardima Svetske atletske organizacije i svojim sadržajima zadovoljavaće uslove za organizaciju nacionalnih takmičenja i Balkanijade. Za te potrebe objekat će posedovati i tribine sa kapacitetom od 1.500 sedećih mesta. Plan je takođe da se u prateće prostorije u okviru dvorane u kasnijoj fazi presele kancelarije Atletskog saveza Srbije. (Beobuild)