Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kalemegdan: Hrišćanstvo u Beogradu, baština i predanje
Hrišćanstvo u Beogradu

Kalemegdan: Hrišćanstvo u Beogradu, baština i predanje

Izložba Hrišćanstvo u Beogradu, baština i predanje biće otvorena u ponedeljak, 23. decembra od 13.00, na Savskom šetalištu, na Kalemegdanu.

Dvomilenijumskoj istoriji Beograda hrišćanstvo je dalo duboko i trajno obeležje. Prve zajednice Hristovih sledbenika nastanile su se u rimskom Singidunumu. Na petnaest izložbenih panoa i kroz 45 printova, biće prikazan istorijat hrišćanstva na prostoru Beograda od prvih predstava hrišćanstva, preko srednjovekovne istorije do današnjih dana, kroz prikaz artefakata, predmeta lične pobožnosti, predmeta duhovnog sadržaja, kao i mesta gde su se nalazili ostaci hrišćanskih hramova.

Kroz četiri segmenta (Tragovi prvih hrišćana, Hrišćanska pobožnost – verovanja i shvatanja, Srednjovekovni Beograd – Bogorodičin grad, Beogradski hrišćani u vreme turske vladavine) izložba će doprineti sveobuhvatnijem rasvetljavanju ranohrišćanske, vizantijske i srednjovekovne prošlosti, kao i uticaja na potonje duhovno, kulturno i umetničko nasleđe.

Izložbu Hrišćanstvo u Beogradu, baština i predanje realizuje JP „Beogradska tvrđava“, u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu, Muzejom grada Beograda i Muzejom Srpske pravoslavne crkve, a zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. (danubeogradu.rs)

loading...