Naslovna » Izlasci » Film » Kongres u bioskopima
Kongres

Kongres u bioskopima

Sa 19. Festivala autorskog filma, u bioskopima je novo ostvarenje Arija Folmana Kongres.

Novi film izraelskog reditelja inspirisano je delom poznatog poljskog pisca naučne fantastike i satiričara, Stanislava Lema.

Prikazan je trenutni svet kinematografije u kome 3D tehnologija preti da iskoreni bioskope na koje smo navikli i uz koje smo odrasli. Da li kompjuterizovani likovi mogu da zamene prave glumce i da sa istim entuzijazmom i uzbuđenjem prenesu osećanja? Reditelj ovog filma postavlja pitanje: „Da li je to zapravo više i važno?“

Film Kongres prikazuje život Robin Rajt, glumice srednjih godina sa reputacijom nestalne i nepouzdane osobe, zbog čega više niko nema poverenja da joj dodeli neku ulogu. Zbog bezizlazne situacije u kojoj se nalazi, ona odlučuje da potpiše ugovor na dvadeset godina, i proda filmska prava na digitalnu verziju svog tela jednom poznatom filmskom studiju. Kao takva, biće zauvek mlada i fatalno lepa, a zauzvrat će dobiti veliku sumu novca. Ali, ona mora da obeća da više nikada neće glumiti.

Izraelski reditelj Ari Folman za ovo ostvarenje dobio je nagradu Evropske filmske akademije za najbolji animirani film.

„Genijalni dizajner na LSD-ju“ je rečenica iz filma kojom kritičari opisuju ovo ostvarenje, mešavinu animacije i igranog filma. Poznat kao autor koji se suprostavlja konformizmu i mejnstrim kulturi, u ovom filmu Folman je, kako kaže, iskoristio svet fantastike i lepih slika da ispriča priču o besu. (danubeogradu.rs)

loading...