Naslovna » Izlasci » Izložbe » MAU: Izložba talismana Kotoko konjanici, čuvari duše
Kotoko Talisman (foto: Francesco Pachi)
Kotoko Talisman (foto: Francesco Pachi)

MAU: Izložba talismana Kotoko konjanici, čuvari duše

Od 26. decembra (19.00) do aprila 2014. u Muzeju afričke umetnosti (MAU) biće otvorena izložba Kotoko konjanici, čuvari duše autorke Marije Ličina.

Izložbu će otvoriti dr Sira Miori, direktorka Italijanskog instituta za kulturu i ambasador Nigerije Harold Augustus Koko. Specijalan muzički nastup imaće Branko Trijić (đembe i gitara), Nevena Filipović (vokal i zvečke) i Bojan Ivković (perkusije) uz hands-on-music, interakciju sa posetiocima.

Izložba Kotoko konjanici, čuvari duše prikazuje minijaturne bronzane figure – talismane sa motivom konja i jahača koje odlikuje izuzetna stilska raznovrsnost i snažno simboličko značenje u kulturi afričkog naroda Kotoko. Poput amajlija širom sveta za koje se veruje da donose sreću ili blagoslov bogova, Kotoko konjanici su lični predmeti koji za svoje vlasnike predstavljaju izvor duhovne snage, a najčešće se nose kao privesci na ogrlicama i narukvicama.

Narod Kotoko naseljava tri susedne zemlje koje okružuju jezero Čad – Nigeriju, Kamerun i Čad. Po njihovom verovanju, talismani u obliku konjanika imaju moć da umire duhove koji izazivaju slabost duše, tugu, strah, otuđenost ili različite bolesti. Uz minijaturne statuete konjanika, na ogrlice i narukvice često su nanizane i kauri školjke, kožni amuleti gri-gri, praporci i razni drugi dodaci, kao predmeti koji će zaštititi pojedinca od loših uticaja duhova ili dar koji će obezbediti njihovu blagonaklonost.

Postavka u MAU obuhvata više od tri stotine eksponata iz zbirke renomiranog italijanskog kolekcionara afričke umetnosti Pjerluiđija Peronija. Na izložbi su u najvećem broju zastupljene figure konjanika izrađene od bronze, zatim od bakra, mesinga, srebra, gvožđa, aluminijuma, kao i retki primerci od slonovače i terakote.

Prikazana kolekcija sadrži čitav spektar umetničkih rešenja – od figura koje se približavaju realističkom izrazu do slobodnih stilizacija i gotovo apstraktnih formi.

U duhu velike italijanske tradicije kolekcionarstva umetničkih dela, poštovanja i negovanja kulturnog nasleđa, kako nacionalnog tako i svetskog, Pjerluiđi Peroni posvetio je niz godina istraživanju afričke umetnosti i formiranju svoje bogate kolekcije Kotoko konjanika. Njegova vredna kolekcija prvi put je bila predstavljena 2011. godine na izložbi u Milanu, u Oratorijumu stradanja bazilike Sant Ambrođo (Basilica di S. Ambrogio Antiquum Oratorium Passionis).

Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14) otvoren je svakog dana od 10.00 do 18.00. Cena ulaznice je 150 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...