Naslovna » Izlasci » Izložbe » Miroslavljevo jevanđelje ponovo dostupno 2. januara
Miroslavljevo jevanđelje
Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje ponovo dostupno 2. januara

Prvog četvrtka u 2014. godini, odnosno već 2. januara od 12.00 do 20.00, u izložbenom prostoru na prvom spratu Narodnog muzeja biće moguće videti Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis.

Narodni muzej u Beogradu u okviru izložbe „Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova“ priređuje niz pratećih programa, u vidu predavanja, radionica i manifestacija druge vrste putem kojih nastoji da približi i iz različitih perspektiva posetiocima predstavi vreme i život u srednjovekovnoj Srbiji. Zato je Miroslavljevo jevanđelje ponovo dostupno na uvid posetiocima.

Jevanđelje je nastalo osamdesetih godina XII veka po narudžbini humskog kneza Miroslava, o čemu govori zapis na poslednjem listu knjige. Knez Miroslav je bio brat raškog velikog župana Stefana Nemanje, čijoj je devetstotoj godišnjici rođenja posvećena aktuelna izložba.

O značaju koji prevazilazi lokalnu kulturu svedoči i upisivanje Miroslavljevog jevanđelja u UNECO-vu Listu svetske kulturne baštine i to registar Sećanje sveta 2005. godine. Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovečansva.

Pored originalnog primerka ovog četvrtka biće izloženo i prvo fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, koje je priredio LJubomir Stojanović i koje je 1897. godine štampano u Beču. Ono svedoči o jasnoj percepciji stručnjaka s kraja 19. veka, izuzetnom značaju i vrednosti ove rukopisne knjige iz koje je proizašla i potreba priređivanja fototipskog izdanja. (danubeogradu.rs)