Naslovna » Izlasci » Nova godina 2014 » Nova godina: Prodaja jelki sa busenom

Nova godina: Prodaja jelki sa busenom

U rasadnicima JKP „Zelenilo – Beograd“ i ovog decembra obavljaće se prodaja jelki sa busenom za novogodišnje i božićne praznike.

U Vojvode Stepe 405 i Marije Bursać bb u Zemunu cena jelke sa busenom, u zavisnosti od visine (1-3 metra), kreće se od 1.300 do 2.500 dinara.

Za sugrađane koji žele dodatno da ukrase svoj dom ili nemaju dovoljno prostora za jelku, „Zelenilo“ je u svojim cvećarama na Cvetnom trgu, Kanarevom i Banovom brdu pripremilo posebne stone novogodišnje aranžmane.

JKP „Zelenilo – Beograd“ apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanju seče mladih stabala četinara.

Posle praznika, sugrađani jelku mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta, a ukoliko nemaju adekvatno mesto za sadnju, mogu da je donesu u rasadnike ovog gradskog preduzeća, kako bi je radnici „Zelenila“ posadili na unapred planiranim površinama u gradu.

Prilikom ukrašavanja jelke naročito treba da se vodi računa o kićenju vrha. Jedan od mogućih načina da se sačuva vrh jeste da se uz njega postavi olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela.

Tokom praznika potrebno je da se jelka redovno orošava i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata. Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah da se iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima – kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nule. (Beoinfo)