Naslovna » BG svaštara » Književnost » Plato: Dušan Ristić – Ceremonija
Plato: Dušan Ristić - Ceremonija
Plato: Dušan Ristić - Ceremonija

Plato: Dušan Ristić – Ceremonija

U ediciji „Među svojima“ izdavačka kuća Plato objavila je roman Ceremonija, koji je napisao Dušan Ristić.

Autor radio drama, tri pozorišnih komada i scenarija za dugometražni igrani film, Dušan Ristić, napisao je svoj prozni prvenac – roman Ceremonija.

U šesnaestom veku, dok su Španci i Portugalci oplovljavali svet i otkrivali ga, Filipini su bili samo udaljena tačka usred Tihog okeana. Tokom Drugog svetskog rata postaju strateško poprište Amerikanaca i Japanaca, a danas su za zapadni svet tek sporadična turistička destinacija, još van čuvene bekpekerske ture jugoistočne Azije. U ovom romanu, Filipini postaju sudbinsko čvorište za trojicu junaka koji u različitim vremenima upravo tamo pronalaze ishodište svog životnog puta.

Radnja počinje u Beogradu, odakle glavni junak kreće za Hong Kong, u potragu za najboljim prijateljem nestalim u cunamiju u Tajlandu. Pošto dobija šifrovanu poruku s njegovim rukopisom, sve se pretvara u avanturistički roman u kom susret sa udaljenim krajem sveta otvara novi smisao i potire sve ono što je junak do tada smatrao svojim životom.

Ceremonija je ujedno i road-melodrama jer njegovo putovanje, kao i druge dvojice protagonista iz prošlih vremena sa čijim sudbinama će ukrstiti svoju, jeste zapravo potraga za ljubavlju. (danubeogradu.rs)

MESEC POKLONA: Tačan odgovor je: Beograd i Hong Kong. Knjigu je dobila Sonja Golijanin, 061/62…

loading...