Naslovna » BG svaštara » Književnost » Plato: Miloš B. Tomaš – Endemske vrste
Plato: Miloš B. Tomaš - Endemske vrste
Plato: Miloš B. Tomaš - Endemske vrste

Plato: Miloš B. Tomaš – Endemske vrste

Izdavačka kuća Plato objavila je knjigu Endemske vrste koju je napisao Miloš B. Tomaš. Objavljena je u ediciji „Među svojima“.

Pričajući priču o čudesnom snimatelju i režiseru Časlavu Miljkoviću, iz ugledne buržujske beogradske porodice, koji vođen svojim darom uspeva da kamerom ovekoveči važne scene uoči i tokom Drugog svetskog rata, mladi pisac Miloš B. Tomaš, sugeriše nam kolika može biti snaga i neuništivost iskonskog umetničkog poriva.

U atmosferi akcionog i avanturističkog zbivanja on svog junaka smešta u istorijski važan kontekst, kada ga suoči sa kontroverznom i strasnom nemačkom rediteljkom Leni Rifenštal, a univerzalni smisao njegovog životnog dela prepoznaće se s dosezanjem mitskih dimenzija, kada, bežeći od nacista, iz jedne od kraških pećina pošalje u svet snimke nezapamćene lepote, odgonetajući tako legendu iz 15. veka o velikom zmaju, ali i stapajući se s njom istovremeno.

Da li su Filmski fantomi, grupa talentovanih filmadžija koja je za račun NOB-a i KP zabeležila na umetnički način sve strahote Drugog svetskog rata na ovim prostorima, zaista postojali pa im se američko-jugoslovenskim tajnim dogovorom zatro trag i svako sećanje na njih, ili su oni, naprotiv, samo jedna od ratnih legendi? (danubeogradu.rs)

MESEC POKLONA: Tačan odgovor je: Narodnooslobodilački pokret i Komunistička partija. Poklon je dobila Gorana Novaković, 06387…