Naslovna » BG svaštara » Književnost » Plato: Viktor Peljevin – T
Plato: Viktor Peljevin - T
Plato: Viktor Peljevin - T

Plato: Viktor Peljevin – T

Izdavačka kuća Plato objavila je knjigu T koju je napisao ruski pisac Viktor Peljevin.

Grof T – majstor borilačkih veština – putuje. Njegov put nije lak i prate ga mnoge teškoće i opasnosti. A put vodi u tajanstvenu Optinu pustinju. Grofa na tom putu očekuje mnogo prepreka i čudnih susreta, koji su promenili njegovu predstavu o ustrojstvu sveta.

Ako neko pomisli da je sedokosi i sedobradi grof T, koji je krenuo u potragu za Optinom pustinjom – Lav Nikolajevič Tolstoj, biće razočaran. On je samo plod mašte demona i njegovih slugu. I može biti da ste i vi sami to isto. U knjizi se može naći mnogo različitih mišljenja o tome.

Tokom pripovedanja glavni junak želi ne samo da sazna ko je on zapravo, već pokušava da se seti (ili spozna) zašto ide u Optinu pustinju i šta je to uopšte. Razgovori s konjem, portretima, kompjuterska „pucačina“ u kojoj učestvuje Dostojevski – sve je to samo deo ovog romana. Filozofskih rasuđivanja u njemu ima daleko više nego u ostalim delima Peljevina, što samo doprinosti ozbiljno-smešnom stilu njegove proze.

Knjiga T objavljena je u ediciji „Savremena proza“. (danubeogradu.rs)

MESEC POKLONA: Tačan odgovor je: (ne računajući autora) Tolstoj i Dostojevski. Knjigu je dobila Jasmina Makuljević, 06422…

loading...