Naslovna » Izlasci » Protest protiv GMO 4. decembra ispred Narodne skupštine
Građani imaju moć
Građani imaju moć

Protest protiv GMO 4. decembra ispred Narodne skupštine

U sredu, 4. decembra, dvadesetak udruženja i organizacija protestovaće protiv genetski modifikovane hrane (GMO) ispred Narodne skupštine.

Grupa koja se zalaže za Srbiju bez GMO, Građani imaju moć, navodi da Srbija ima Zakon iz 2009. godine o GMO, koji ne dozvoljava ni gajenje, ni promet takve hrane i koji bi trebao dosledno da se sprovodi kako bi građani bili bezbedni. Oni navode da je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio da u prodavnicama u Srbiji ima na policama proizvoda koji sadrže GMO i da ih svi „uveliko jedemo“.

Građani imaju moć se pitaju kako prehrambeni proizvodi koji sadrže GMO uopšte mogu da prođu carinu i dospeju u prodavnice kada je to zakonom zabranjeno, i da li će neko odgovarati jer je kršio Zakon o GMO uvozom i prodajom tih proizvoda i ilegalnog GM semena.

Ta organizacija predlaže da se umesto izmene zakona, u svrhu bezbednosti građana pojača carinska i kontrola u prodavnicama kako takvih proizvoda ne bi bilo, i da se unaprede kapaciteti Fitosanitarne inspekcije koja je trenutno odgovorna za traženje ilegalnih GM useva i semena.

Na tvrdnje ministra Glamočića da je neophodno uskladiti zakonodavstvo sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) i EU, Građani imaju moć odgovaraju da je od 150 članica STO samo 28 država potpisalo regulativu koja dozvoljava promet GMO, te da Srbija to ne mora da uradi.

Kako se navodi, 83 odsto građana Srbije izjasnilo se protiv gajenja i prometa GMO, a 80 opština u kojima živi više od četiri miliona građana, donelo je Deklaraciju protiv GMO, kojom su proglasile svoje teritorije za zone slobodne od GMO, a deklaracija će biti razmatrana i u Kragujevcu, Novom Kneževcu, Srbobranu. (Zelena Srbija)