Naslovna » Izlasci » Shopping » Prvi koraci: Predstavljanje vinarije i degustacija vina

Prvi koraci: Predstavljanje vinarije i degustacija vina

Sigurno su već svi primetili da vino začarava svaku osobu upravo na mestu njegovog nastanka. Vinarije su posebna mesta, degustacija vina je poseban doživljaj. 

Svako voli jednu određenu vrstu vina. Možda zbog specifičnosti ukusa ili mirisa ili povezuje ih snažna nit, tj. trenutak kada je prvi put vino probano. Cilj je jasan; da se zavoli vino i da se uz ova fenomenalna pića provedu nezaboravni trenuci.

U organizovanim vinarijama degustacija vina uvek je dozvoljena i bilo kad možete svratiti na čašu dobrog vina ili na poneki zalogaj. Uz degustaciju predstavlja se i sama vinarija, tradicija proizvodnje vina, porodični posao koji se prenosi sa kolena na koleno. Hladni podrumi čekaju sve zainteresovane i pružaju doživljaj za pamćenje. Vinove loze na porodičnim imanjima takođe se prikazuju posetiocima. Uglavnom se ispriča cela istorija nastanka i sađenja ovih loza.

Degustacija vina

Bolje grožđe – bolje vino

Vino poseduje razne osobine koje se često menjaju. Vina razlikujemo po bojama (crno vino, roze ili belo). Ukus se dobija od vrste grožđa od koga se pravi sama tečnost. Kombinovanjem raznih sorti dobijaju se vina lepog mirisa i prijatnog ukusa. Količina šećera u mnogome određuje njegovu aromu. Postoje suva i slatka vina. Između njih se provlače vrste koje nisu oštro određene.

Grožđe, kao osnovni sastojak vina, određuje njegov kvalitet. Zemljište u kojoj se gaji grožđe, padavina i temperatura utiču na rod i na berbu. Svaki proizvođač se trudi da dobije što bolje voće od kojih će moći da napravi još bolje vino. Pesticidi i herbicidi su korisni, međutim, pravo vino nastaje bez dodataka aditiva i isključivo se prirodnim putem sazrevaju. Tehnologija koja se koristi prilikom procesa proizvodnje takođe utiče na ono što ćemo jednog dana sipati u čašu. Čuvanje vina i skladištenje na propisanoj temperaturi, na tamnom mestu pridodaje ukusu specifičnu aromu.

Degustacija vina ima svoj procesni tok. Postoje pravila kojih se mora pridržavati svako, ako želi da okusi vino na najbolji način. Čaša se puni do dve trećine i pritom se pažljivo sluša osoba koja predstavlja vino. Samo posle završetka govora možete probati vino i to na sledeći način; prvo se vino promeša u čaši da bi zapazili njegovu divnu boju. Zatim se pomiriše i proba.

Za kraj možete pohvaliti vino, međutim negativne komentare zadržite sebi. Ukoliko domaćin prvi spomene neku lošu karakteristiku, vi možete to podržati. Nepristojno je ne prihvatiti vino. Ako ne smete piti, objasnite to ostalima. (Izvor: Prirodno vino)