Naslovna » Izlasci » Festivali » V festival LGBT filma Merlinka, 12-16. decembar
Merlinka - Dreng
Merlinka - Dreng

V festival LGBT filma Merlinka, 12-16. decembar

U Velikoj sali Doma omladine Beograda od 12. do 16. decembra biće organizovan peti međunarodni festival LGBT filma Merlinka. Svečano otvaranje je 12. decembra od 17.00, a prvo će biti prikazan kratki film Bekstvo od gravitacije (Fliehkraft) u režiji Nemca Benjamina Teskea.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Život je kabare“ i promoviše ideju da je uprkos homofobiji, nasilju, netoleranciji i diskriminaciji život lep i pun lepih događaja za pamćenje, od kojih su neki završili i na filmskom platnu.

Ove godine Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda kao organizatori festivala pripremili su bogat program koji sadrži 55 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova iz više od 25 zemalja sveta.

Među njima treba posebno izdvojiti belgijski film „Mixed Kebab“ o mladom Turčinu koji odlučuje da živi sa drugim muškarcem umesto da se oženi; američki dokumentarac „I am Divine“ o legendarnom Glennu Milsteadu poznatijem kao Divine, zvezdi ranih radova Johna Watersa; turski dokumentarac „My Child“ o roditeljima LGBT dece i njihovom aktivizmu u Turskoj.

Ističe se i grčki igrani film „The Guide“ o turističkom vodiču koji vodi grupu studenata arhitekture kroz Atinu; španski igrani film „For 80 Days“ o ljubavi dve prijatelji iz mladosti između kojih se javlja ljubav posle 50 godina; izraelski igrani film „Snails in the Rain“ o mladom studentu koga progoni anonimno ljubavno pismo koje mu je poslao drugi muškarac; nemački dokumentarac „Rent Boys“ o muškarcima seks radnicima iz Berlina u režiji Rose von Praunheim i mnogi drugi.

Merlinka festival svake godine dodeljuje nagradu „Dorotina cipelica“ za najbolji kratki film.

Posle Beograda, Merlinka festival će u 2014. godini gostovati u Sarajevu i Podgorici.

Detaljniji program dostupan je OVDE. (danubeogradu.rs)