Naslovna » Izlasci » Festivali » 11. Beogradski festival igre: Najinteresantnije svetske produkcije
Beogradski festival igre - Trupa Akrama Kana
Beogradski festival igre - Trupa Akrama Kana

11. Beogradski festival igre: Najinteresantnije svetske produkcije

Beogradski festival igre po jedanaesti put najavljuje najinteresantnije produkcije sa svetske plesne scene. Od 30. marta do 14. aprila, jedan od najboljih evropskih festivala umetničke igre, donosi pred domaću publiku sveža koreografska ostvarenja i prestižne trupe.

U Sava centru publika će gledati američku trupu Hubbard Street Dance iz Čikaga (30. mart) sa predstavom inspirisanom vitražima Marka Šagala, zatim trupu Akrama Kana, jednog od najznačajnijih koreografa britanske scene sa novom postavkom na muziku Igora Stravinskog (5. april), ali i čuveni Veliki kanadski balet iz Montrela sa predstavom „Minus jedan“, izraelskog koreografa Ohada Naharina (11. april). Veliki kanadski balet iz Montrela će gostovati i u Novom Sadu, i to 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

U Madlenianum po prvi put stižu belgijska trupa Mišel Noare sa postavkom inspirisanom Hičkokovim nemim filmovima „Zapisnik sa lica mesta“, ali i Balet Augzburg sa čudesnom „Igrom senki“ u koreografiji Icika Galilija (9. april), predstavom koja će biti izvedena i u vršačkom Narodnom pozorištu (10. april). U Madlenianum stiže i trupa Andonisa Fonjadakisa, koreografa koji je već postao miljenik beogradske publike sa naslovima kojima su se predstavile neke druge važne trupe na prethodnim festivalima. Njegov komad „Wisteria Maiden“, u produkciji Fondacije Onazis, imaće u Beogradu svoju svetsku premijeru (14.04.).

Humor, ljubav, sreća, hip hop

Pozorište na Terazijama će ugostiti čuvenu švajcarsku trupu Cimerman and de Pero, sa predstavom „Šija je bila Vrat“, svojevrsnim teatrom bez reči, punom apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima (31. mart i 1. april). Na istoj sceni će se predstaviti i prva trupa iz dalekog Sidneja na Beogradskom festivalu igre. Biće to trupa Šona Parkera, sa predstavom „Srećan kao Lari“, zabavnim, razigranim i dirljivim plesnim teatrom, koji istražuje neuhvatljivu prirodu ljudske sreće.

Na staroj festivalskoj adresi, u Beogradskom dramskom pozorištu, gostuju tri trupe. Gledaćemo dve koreografske legende zajedno na sceni, odnosno Matildu Monije i La Ribot u plesnoj burleski „Gustavija“ (6. april), zatim trupu Roberta Zapale sa Sicilije, koja nudi neponovljivo putovanje sa ciljem novog otkrivanja ovog italijanskog ostrva kroz posve jedinstven plesni jezik.

Trupa Malka iz Grenobla, hrabro donosi novu igru na Festival, hip hop koji vraća veru u umetnost (2. i 3. april), a njihovu predstavu „Šaputanja“ gledaće i publika u Pančevu (1. april).

*** *** ***
Nemački časopis BalletTanz, označio je Beogradski festival igre kao “najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta” i “plesnog trendsetera”. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.