Naslovna » Izlasci » Pozorište » Astronauti premijerno u DKCB-u

Astronauti premijerno u DKCB-u

U petak, 24. januara od 18.00, premijerno će biti izvedena predstava za decu Astronauti u Dečjem kulturnom centru Beograda (DKCB, Takovska 8).

Ova predstava u režiji Anje Suše prva je velika zvanična saradnja između DKCB i Malog pozorišta „Duško Radović“. Delom i muzička predstava autorke Bee Usma Šiferts rađena je u maniru i duhu savremenog pozorišta za decu i mlade i po prvi put se izvodi u Srbiji.

Još veći kuriozitet predstavlja činjenica da su trojica astronauta – Nil Armstrong, Edvin Baz Oldrin i Majkl Kolins – gostovala na sceni sadašnjeg DKCB-a (tadašnjeg Doma pionira), i to samo nekoliko meseci po povratku sa Meseca. Danas, posle 45 godina od prve šetnje po Mesecu, na istoj toj sceni postavlja se ovaj značajan komad.

Rediteljka Anja Suša o predstavi Astronauti kaže:
– Ovo je priča o Majklu Kolinsu, jednom od trojice astronauta koji su 1969. godine, u letelici Apolo 11 doputovali do Meseca. Kolins je bio suočen sa teškim i važnim zadatkom da upravlja svemirskom letelicom, dok su druga dvojica astronauta istraživala mesečevu površinu. Švedska autorka Ema Brostrem u svojoj dramskoj poemi za decu zapravo govori o arhetipskim osećanjima i strahovima čoveka koji je udaljen od poznatog sveta i suočen sa sobom na fizičkom i mentalnom nivou. A za susret sa samim sobom je, zaista, potrebno mnogo hrabrosti i snage. Po povratku na Zemlju, ceo svet je znao za Nila Armstronga i Edvina Baza Oldrina, dok je Majkl Kolins pomalo ostao u njihovoj senci, doveka osuđen na reputaciju čoveka koji je stigao do Meseca ali nikada nije zakoračio na njegovu površinu. Ovaj tekst pokušava da posmatra Majkla Kolinsa iz drugačije perspektive. Ne kao tek jednog astronauta koji nije uspeo da šeta po Mesecu, već kao prvog čoveka u istoriji čovečanstva koji je bio na njegovoj tamnoj strani. Kao heroja koji je uspeo da pobedi svoje strahove, svoju nesanicu, usamljenost i nostalgiju, plutajući po nepreglednom svemiru u majušnoj aluminijumskoj kapsuli. Ovo je pomalo i zen-priča o snazi volje i ljubavi prema životu u njegovoj savršenoj nesavršenosti. O ljubavi prema čovečanstvu koje nastanjuje Plavu planetu, koja je iz svemirske perspektive toliko mala da jedan astronaut za čas može da je prekrije šakom i tako postane najtužniji čovek u svemiru.’

Uloge tumače: Miloš Samolov, Damjan Kecojević, Miloš Anđelković, Damjan Babić i Jelena Ilić. (danubeogradu.rs)