Naslovna » Izlasci » Pozorište » BDP: Premijera predstave Anđeli čuvari

BDP: Premijera predstave Anđeli čuvari

U Beogradskom dramskom pozorištu, na sceni Rade Marković, 25. januara od 20.00, biće održana premijera predstave Anđeli čuvari Staše Koprivice u režiji Veljka Mićunovića.

U predstavi igraju: Marko Živić, Andrija Kuzmanović, Milan Čučilović, Ljubinka Klarić, Anja Alač, Slobodan Boda Ninković, Miljan Prljeta, Vlada Milić, Milorad Damjanović i Dejan Matić Mata.

Zavodljivi zaplet priče o odbeglim robijašima koji čine dobro delo, poslužio je kao inspiracija priličnom broju vrsnih što teatarskih, što filmskih autora. Prvobitna verzija – francuska komedija „Anđeoska kuhinja“ Alberta Husona, poslužila je Samjuelu i Beli Spevek kao potka za komad „Moja tri anđela“, praizvedenom na Brodveju 1953. u Morosko teatru (gotovo 350 izvođenja).

Film „Mi nismo anđeli“ je kultna američka komedija, bazirana na tom tekstu, snimljena 1955. u režiji Oskarovca – Majkla Kertiza, po scenariju Ranalda MekDugala sa Hemfrijem Bogartom, Piterom Justinovim, Aldom Rejem i Bazilom Retbornom u glavnim ulogama.

Četvrt veka kasnije Nil Džordan je pokušao da ponovi uspeh rimejkom po scenariju Dejvida Memeta, u kome su igrali Robert De Niro, Šon Pen i Demi Mur (1989.). Kontroverzni japanski reditelj Takaši Mike snimio je film 1993. zasnovan, takođe, na ovoj priči.

Staša Koprivica u svom dramskom prvencu Anđeli čuvari – vraća ovu priču u pozorište, smeštajući je danas i ovde, među likove i okolnosti protiv kojih je samo smeh lekovit. (danubeogradu.rs)