Naslovna » BG servis » Beograd: Tri nove pijace za tri godine

Beograd: Tri nove pijace za tri godine

U narednom periodu na teritoriji grada Beograda izgradiće se još tri pijace, čime će JKP „Gradske pijace“ u svom sistemu imati ukupno 35 pijaca, najavio je Predrag Veinović, direktor ovog gradskog preduzeća.

– Među njima su pijace „Medaković“, za koju imamo inicijativu građana, tu je lokacija u novoizgrađenom naselju „Stepa Stepanović“, a postojeća pijaca „Vidikovac“ biće proširena za još jednu polovinu njene sadašnje veličine. Na taj način Beograđani će, posle 18 godina, dobiti nove prostore na kojima će moći da se snabdevaju svežim i zdravim namirnicama. Izgradnja prve pijace, po dobijanju svih dozvola, očekuje se za najduže godinu dana, a okvirni rok koji smo sami sebi postavili, i za koji verujem da će biti i kraći, jeste da najkasnije za tri godine ispunimo dato obećanje sugrađanima – rekao je Predrag Veinović.

Protekla, 2013. godina obeležena je stvaranjem potrebnih uslova i dobijanju potrebne dokumentacije za nove lokacije. U toku je završna faza pribavljanja svih potrebnih saglasnosti za proširivanje ulaza i izlaza na pijaci „Vidikovac“, čime bi se ova lokacija saobraćajno uredila.

Za pijacu „Medaković“ potpisan je Memorandum o razumevanju sa opštinama Zvezdara i Voždovac i u toku je izrada plana detaljne regulacije, i na tom prostoru će, osim pijačnih tezgi biti lokali, mlečna hala, sanitarni čvorovi i sva druga prateća infrastruktura.

Pored postojećih planova, „Pijacama“ je upućena inicijativa opštine Palilula i građana te opštine za izgradnju nove pijace na levoj obali Dunava, te se osim postojeće, manje pijace u Borči, na jednoj od slobodnih lokacija planira izgradnja još jednog prostora namenjenog prodaji svežih namirnica. U toku je i iznalaženje načina za otvaranje „buvlje pijace“, kojom bi se sugrađanima koji se bave prodajom starih stvari omogućilo da to čine na legalan i uređen način.

Govoreći o unapređenju standarda na postojećim pijacama, Veinović je podsetio na Pijacu organske hrane u Bloku 44, kao i na predstojeću izgradnju bunara i ugradnju solarnih panela kojim bi doprinelo da pijaca „Blok 44“ bude što više ekološki održiva.

– Na inicijativu građana i u dogovoru sa lokalnom samoupravom, do leta ćemo na pijaci „Banjica“ napraviti novi prostor za dodatnih 70-80 tezgi i urediti ga tako da ubuduće nemamo problem sa dosadašnjom prodajom iz kamiona, zauzimanjem trotoara i drugih slobodnih površina. Na taj način ćemo pomoći i prodavcima i kupcima i obezbediti sve potrebne higijenske uslove. Na zemunskoj pijaci, u nekadašnji objekat „Žitnog kantara“ prebacićemo mlečnu halu, a u toku je i tenderska procedura za nabavku 50 novih, adekvatnijih tezgi na pijaci-trgu, koje će biti teže pokretljive i sa većim skladišnim prostorom – podsetio je Veinović.

Iz „Pijaca“ najavljuju i novi oblik saradnje sa Beograđanima, ovog puta mlađima, pa će tako biti raspisan likovni konkurs za đake uzrasta od prvog do četvrtog razreda na temu pijaca, kako bi se u budućnosti uspešno nastavila tradicija nabavke svežih namirnica od poznatih prodavaca. (Beoinfo)

loading...