Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Muzika iz domaćih filmova u Kolarcu

Beogradska filharmonija: Muzika iz domaćih filmova u Kolarcu

U četvrtak, 16. januara od 20.00, u Kolarcu koncert će održati Beogradska filharmonija u okviru ciklusa „Nove godine“.

Beogradska filharmonija će novu godinu po Julijanskom kalendaru obeležiti izvođenjem muzičkih partitura iz najpoznatijih filmova domaće kinematografije. Ovu „muzičku sinemaniju“ predvodiće mladi Vladimir Kulenović, rezidencijalni dirigent Filharmonije.

Filharmonija će dočarati bioskop u koncertnoj dvorani. Umesto celuloidne trake publika će moći da „sluša“ omiljene domaće filmove i tako se priseti antologijskih scena iz „Otpisanih“, „Maratonaca“, „balkan ekspresa“, „Nacionalne klase“, „Petrijinog venca“ i mnogih drugih kultnih dela.

„Najveće zadovoljstvo i jedinstvena čast mi je da započnem ovu godinu sa svojim najdražim kolegama na svetu – muzičarima Beogradske filharmonije! Repertoar ovog koncerta obuhvata izbor iz filmova koji su nam svima mnogo značili dok smo odrastali, a za mene ima posebnu, nostalgičnu lepotu. Filmska umetnost je imala veliki udeo u mom razvitku i kao čoveka i umetnika. Raduje me da taj afinitet mogu da podelim sa muzičarima Beogradske filharmonije i voljenom publikom kroz naš zajednički muzički jezik“, kaže Vladimir Kulenović.

Na najcitiranije pitanje iz srpskih filmova „Da li si ti muzičar?“ – Beogradska filharmonija će na ovom koncertu znati pravi odgovor! Muzičke partiture srpske kinematografije – jednog od najblistavijeg simbola domaće proizvodnje, učinile su filmove neprolaznima a dela koja će izvesti Filharmonija potpisuju kompozitori Zoran Simjanović, Voki Kostić, Mića Marković, Danilo Danilović kao i popularni Manjifiko.

Poslednji koncert iz ciklusa Nove godine zakazan je za 30. januar kada se obeležava kineska Nova godina koncertom koji će predvoditi šef-dirigent Muhaj Tang. (danubeogradu.rs)