Naslovna » Izlasci » Film » Borgman u Dvorani KCB

Borgman u Dvorani KCB

Film reditelja i scenariste Aleksa van Varmerdama Borgman prikazivaće se od 30. januara u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Borgman je priča o ekonomskim, klasnim i rasnim tenzijama koje karakterišu moderno društvo, kao i psihoseksualnim napetostima savremene „buržoazije“. Borgmanov dolazak u eksluzivni stambeni kraj predstavlja početak uznemirujućih događaja koji ruše mirnu i ulickanu fasadu života jednog bogatog para, njihove dece i dadilje. Da li je Borgman san ili demon, uvrnuta alegorija ili isuviše realno otelotvorenje naših strahova?

Aleks van Vanderdam (Grim, The Last Days of Emma Blank), renesansni talenat koji režira i piše, glumi na filmu i u pozorištu, bavi se dizajnom i slikarstvom, već 25 godina jedan je od najznačajnijih holandskih autora. Stilom koji opisuju kao apsurdan, zabavan i nadrealan, veoma verno i detaljno prikazuje savremeno (holandsko) društvo.

„Želeo sam da pokažem kako se zlo pojavljuje u svakodnevnim oblicima, oličeno u običnim, uljudnim muškarcima i ženama koji svoje zadatke izvode sa ponosom, zadovoljstvom i besprekornom pažnjom spram detalja… Hteo sam da snimim film otvoren za interpretacije, koji postavlja više pitanja nego što daje odgovora“, rekao je reditelj.

Film Borgman je dobitnik nagrada na najznačajnijim evropskim festivalima, uključujući i Gran pri Zlatni toranj na Palićkom festivalu, a i holandski je kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Uloge tumače: Jan Bijvoet, Hadevič Minis, Aleks van Varmerdam, Jeroen Perseval. (danubeogradu.rs)

loading...