Naslovna » Izlasci » Božić u Beogradu

Božić u Beogradu

Najradosniji hrišćanski praznik, Božić, prema Julijanskom kalendaru, proslavlja se 7. januara.

Praznik rođenja Isusa Hrista počinje u ponoć, prvom Božićnom liturgijom u Hramu svetog Save u Beogradu, kada se na platou Hrama svetog Save okupi veliki broj Beograđana i gostiju.

Na Badnji dan, 6. januara, ispred Hrama svetog Save je tradicionalno paljenje badnjaka, koje ove godine počinje u 16.00. Liturgija u Maloj crkvi počinje 7. januara u 9.00. Mala crkva svetog Save i Hram svetog Save će i 6. i 7. januara biti otvoreni za posetioce.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, starokalendarci u Grčkoj, egipatski Kopti i Jermeni, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Božiću prethodi četrdesetodnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, u koju se stavlja zlatan ili srebrni novčić. Česnica se za ručkom isključivo lomi rukama, i ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, po verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Pozdravljanje za ovaj praznik je: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Lomljenje božićne česnice 2014.

Unija pekara Srbije, i ove godine, 23. put po redu, organizuje lomljenje božićne česnice, 7. januara u 12.00, kod Terazijske česme.

Ova tradicionalna gradska manifestacija se održava u duhu tradicije pravoslavnih vernika i u slavu najvećeg hrišćanskog praznika, Božića. (TOB)