Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Fotografija meseca: Biciklisti – superheroji!

Fotografija meseca: Biciklisti – superheroji!

Tema 34. Kritične mase bila je Superheroji na biciklu kojom su biciklisti aludirali na činjenicu da promocijom i praktikovanjem ovog vida prevoza oni zapravo smanjuju broj automobila u gradu, količinu zagađenja vazduha i svojom aktivnošću utiču na promociju zdravijeg načina života.

Više od 60 Beograđana koji bicikl koriste kao gradsko prevozno sredstvo u subotu, 25. januara, okupilo se na Trgu Republike i učestvovalo u zajedničkoj vožnji ulicama grada u sklopu sada već tradicionalne Kritične mase. Jedan broj biciklista je došao maskiran u svoje omiljene junake, u cilju privlačenja pažnje prolaznika, ali činjenica je da se svako ko vozi bicikl ovih dana oseća kao superheroj!

Bilo je i onih koji su prevalili put od 120 km na biciklu, kako bi bili deo Kritične mase, kao i naših sugrađana koji su svojim primerom superherojstva pokazali da ljubav prema biciklu greje.

Zbog hladnijeg vremena i snega odziv je bio manji nego ostalih meseci kada se okupi najmanje 150 biciklista, ali su Beograđani superherojski pokazali da ne zaostaju za Kopenhagenom, Utrehtom i ostalim gradovima gde se bicikl vozi tokom cele godine, pa i po snegu.

Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u više od 300 gradova širom sveta, sa ciljem skretanja pažnje na probleme sa kojima se biciklisti i biciklistkinje susreću u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu, održava se svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17.00 sa Trga Republike. To je mesečna proslava biciklizma (ne protest), događaj koji pripada građanima i građankama na najdirektniji mogući način. (danubeogradu.rs)