Naslovna » BG servis » Hala „Veletržnice Beograd“ – do avgusta

Hala „Veletržnice Beograd“ – do avgusta

Predsednik i sekretar Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali i Goran Vesić obišli su gradilište nove hale za voće i povrće „Veletržnice Beograd“.

U najvećoj specijalizovanoj tržišnoj instituciji Srbije za promet prehrambenih poljoprivrednih proizvoda na veliko posluje više od 10.000 trgovaca i proizvođača iz cele zemlje, dnevno je poseti oko 3.000 kupaca, a mesečni promet robe je između 12.000 i 15.000 tona.

– „Veletržnica“ je izuzetno važna institucija za Beograd i treba da postane regionalni lider i najveće mesto na Balkanu za prodaju poljoprivrednih proizvoda i njihovu kupovinu po najpovoljnijim uslovima. Izgradnja nove hale za voće i povrće treba da bude završena do avgusta, a njen kvalitet omogućiće ispunjavanje standarda za čuvanje hrane, što će privući i prodavce iz inostranstva – istakao je Mali i dodao: – Izgradnja će koštati više od 800 miliona dinara, a „Veletržnica“ je iz sopstvenih sredstava izvođaču radova uspela da plati oko milion evra. Zato sa bankama trenutno pregovaramo oko obezbeđivanja finansijskih sredstava. U drugoj fazi projekta biće izgrađena hala za meso, ribu i mleko, kao i hala za cveće, i tu razmišljamo o javnom i privatnom partnerstvu. Ovakvo partnerstvo i neke vrste koncesija mogu da se primene i kod drugih projekata, jer grad Beograd neće više moći da se zadužuje da bi završavao velike investicije.

On je najavio i da „Veletržnica“ planira da od 1. februara otvori kol-centar, koji će omogućiti da svi proizvođači poljoprivrednih proizvoda u svakom trenutku dobiju informacije o cenama, količinama i načinu prodaje.

– Kol-centar će omogućiti da dođemo u kontakt i sa proizvođačima u regionu i tako doprineti da „Veletržnica“ postane regionalni centar u ovoj delatnosti. Novo rukovodstvo je predložilo i da ova institucija smanji cene svojih usluga i na taj način dodatno podstakne aktivnosti u ovoj oblasti. Komunalna preduzeća uglavnom traže povećanje cena svojih usluga, jedino Veletržnica namerava da ih smanji, što će svakako uticati i na smanjenje cena proizvoda koji se ovde prodaju – rekao je Mali.

V. d. direktora „Veletržnice“ Nataša Putnik istakla je da se procentualna naplata snižava sa četiri na tri i po odsto prvi put posle 1992. godine, što prodavcima omogućava mnogo povoljnije uslove za plasman robe. Smanjenje cena dovešće i do povećanog prometa robe, a krajnji efekat biće zadovoljstvo kupaca.

Hala za voće i povrće imaće površinu od 10.000 kvadratnih metara, sa centralizovanim sistemom klimatizacije i 40 poslovno-skladišnih objekata. Hala se gradi po najsavremenijim standardima, kako bi zakupci mogli da očuvaju kvalitet svoje robe, a posebna pažnja posvećuje se standardu koji se odnosi na bezbednost hrane. (Beoinfo)

loading...