Naslovna » Izlasci » Shopping » MacBook Air 11.6: Mali, ali veoma brz
MacBook Air
MacBook Air

MacBook Air 11.6: Mali, ali veoma brz

Nova generacija MacBook Air računara definitivno je promenila pogled na svet ultra portabilnih notebook-ova jer je u aluminijumska kućišta težina 1.08 kg (11.6 inča modeli) i 1.35 kg (13.3 inča modeli) Apple uspeo da smesti vrhunski hardver i snažan softver, kakav do sada nije viđen kod sličnih konkurentskih rešenja.

Veći modeli su očekivano daleko interesantniji od manjih, zbog dijagonale i rezolucije ekrana, ali i manji Air notebook-ovi imaju svojih prednosti pogotovo ako se koriste za edukativne svrhe, surfovanje internetom i rad na terenu.

Manje MacBook Air računare odlikuje izuzetno mala težina i ekran dijagonale 11.6 inča, kome je rezolucija podešena na 1366×768 piksela. Isti nudi veoma dobru reprodukciju boja i vrhunsku detaljnost, pa su ovi računari pored obavljanja svakodnevnih poslova i učenja, odlična rešenja i za gledanje filmova i rad sa multimedijom.

Namerno kažemo ovi računari, jer Apple u svojoj ponudi ima dva MacBook Air modela dijagonale 11.6 inča koja se vizuelno ne razlikuju u nijednom detalju, ali hardverski između njih postoje neka manja odstupanja, zapravo samo jedno koje se odnosi na količinu fleš skladišnog prostora – osnovni model poseduje 128 GB, a napredniji 256 GB fleš storidža.

Srce MacBook Air jedanaestica čin dvojezgarnii Intel-ov Core i5 procesor čiji je tak definisan na 1.3GHz, međutim u Turbo modu isti može da dostigne i frekvencu od 2.6 GHz – ovo je veoma važno naprednijim korisnicima jer im pruža mogućnost da startuju i najzahtevnije OS X aplikacije i u njima komforno rade. I jedan i drugi model dolaze sa po 4 GB radne memorije, dok je za grafiku zadužena takođe kompanija Intel, tj. HD 5000 grafički akcelerator.

Pored odličnog hardvera, povezivost (2xUSB 3.0, 1xThunderbolt, Wi-Fi i Bluetooth) i snažne baterije su još jedna velika prednost manjih MacBook Air računara. Konkretno sa ugrađenim baterijama oni mogu ponuditi i do devet radnih časova van napajanja i to sa sve aktivnom bežičnom internet vezom. Autonomija može biti još i bolja ukoliko se osvetljenje displeja smanji za nekih 30%, zapravo tada je moguće gotovo celodnevno uživanje sa ovim računarima.

Novi jedanaestoinčni MacBook Air računari se isporučuju sa sveže lansiranom OS X Mavericks platformom koja je tako optimizovana da i direktno utiče na trajanje baterije, odnosno sa njom je moguće dobiti dodatnih sat ipo vremena trajanja baterije – veoma zanimljivo, veoma.

Za kraj priče o novim MacBook Air jedanaestoinčnim računarima ostaje da kažemo da su im tastatura i Multi-Touch trakped-ovi preuzeti sa starih modela, što obećava visok nivo komfornosti u radu. Jedina mana im je poprilično visoka cena po kojima se nude zbog čega će (bar za sada) ostati rezervisani samo za korisnike sa dubljim džepovima.

Cena (sa PDV-om): od 125.890 dinara; www.apcom.rs/prodavci

loading...