Naslovna » Izlasci » Festivali » Mikser House: Prvi Balkan Cheese Festival

Mikser House: Prvi Balkan Cheese Festival

Prvi festival autohtonih sireva sa Balkana, Balkan Cheese Festival, 25. i 26. januara u Mikser House-u.

Balkan Cheese Festival je i prva manifestacija ove vrste u Beogradu, nastala sa idejom da se široj publici predstave autohtone sorte sireva sa Balkana, posebno iz Srbije, i na ovaj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Na festivalu će biti predstavljeno oko 30 proizvođača sireva iz Srbije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije. Posetioci će moći da probaju retke vrste sireva i saznaju kako se koristi ova namirnica tokom sedam interesantnih i nesvakidašnjih kulinarskih radionica.

Autor putopisne emisije o kulinarstvu „Trbuhom za duhom“ Nenad Gladić Gastronomad, vodiće prvu radionicu u subotu, od 12.00. Zdrave obroke sa sirom u 17.00 zajedno sa posetiocima pravi Nada Ličina iz Udruženja „Na putu zdravlja“, dok će u 19.00 o kombinovanju balkanskih sireva i vina govoriti profesionalci iz Udruženja profesionalnih someliera Srbije – SERSA.

Autorka bloga porodicnegastronomije.com Aleksandra Stevanović u nedelju, od 12.30, sprema četiri kreativna predjela koja sadrže plavi sir s plemenitim plesnima. U 16.30 Slaviša Bojović, šef kuhinje čuvenog restorana „Kumbara“, pripremaće pravu „Balkansku fuziju“ od namirnica sa ovog podneblja kombinovanih na nesvakidašnji način: na meniju će biti grilovani koziji sir sa prelivom od meda, oraha i suvih kajsija, pileći rižoto sa vrganjima i sirom i staro jelo sa Kopaonika – gotovac sa kolenicom.

Balkan Cheese Festival će biti otvoren od 12.00 do 21.00 u subotu i od 12.00 do 20.00 u nedelju. Cena jednodnevne ulaznice je 300 dinara, a deo iznosa posetioci će moći da iskoriste kao vaučer za kupovinu sireva. Više informacija o prijavljivanju za kulinarske radionice mogu se pronaći na www.izlozba-sira.com/radionice. (Beoinfo)

loading...