Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Bogojavljenska noć, Dragulji, Merilin Monro…
Merilin Monro
Merilin Monro

Mini BG vesti: Bogojavljenska noć, Dragulji, Merilin Monro…

»»» Udruženje građana „Zemunska priča“ organizuje 18. januara od 21.00 do 23.00 po četvrti put manifestaciju Bogojavljenska noć kojom obnavlja staru zemunsku tradiciju. Naime, samo je Zemun negovao i dugo gajio običaj da se Bogojavljenje čeka na ulici, u društvu, uz pesmu i druženje i „Zemunska priča“ pokušava da ovu manifetsaciju vrati u život svojih sugrađana.

Manifestacija Bogojavljenska noć održaće se na maloj letnjoj pozornici na Zemunskom keju, preko puta restorana „Venecija“. Biće priređen bogat i zanimljiv kulturni i muzički program u kojem će učestvovati pesnici, književnici, muzičari, Zemunski tamburaši, bend Muzički voz. Za sve posetioce obezbeđeno je kuvano vino i vruć čaj.

»»» U nedelju, 19. januara od 16.00, u bioskopu Cineplexx Delta City biće organizovan prenos baleta Boljšoj teatra Dragulji. Nova produkcija baleta Dragulji posveta je ženama i gradovima Parizu, Njujorku i Petrogradu. Koreografija baleta nastala je godine 1967. u Njujorku. Kostimografijom nalik dragom kamenju, odaje se počast trima gradovima i trima plesnim školama koji su oblikovali gracioznost, estetiku i stil koreografa Georga Balanchinea. Smaragdi se tako smatraju poetskim odavanjem počasti francuskoj romantičnoj školi, Rubini američkoj tradiciji brodvejskih mjuzikla, a Dijamanti virtuoznosti klasičnih ruskih plesača.

»»» Od 16. do 19. januara u Kinoteci (Kosovska 11) na programu će biti prikazani izabrani filmovi najsjajnije filmske zvezde – Merilin Monro. U okviru ciklusa Dive svetskog filma biće prikazano jedanaest filmova kao i najnoviji dokumentarni film o životu Merilin Monro. Repertoar pogledajte OVDE.

»»» U četvrtak, 16. januara od 18.00, u Galeriji Podroom (KCB), u okviru serijala filmskih tribina Cinéma Privé – Filmski leksikon, gostovaće rediteljka Marija Perović. Autor i voditelj je Jelena Đurović. Rediteljka će pričati o tome ko su joj bili filmski uzori u detinjstvu, zatim će predstaviti svoju top listu najlepših ljubavnih scena, davaće preporuke za gledanje zaboravljenih dela sedme umetnosti i odgovarati na drugi pitanja.

»»» Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda u saradnji sa „Avantura parkom“ i drugim saradnicima organizuje Sportski višeboj. Osobe sa invaliditetom zajedno sa svojim vršnjacima bez invaliditeta nadmetaće se u veštini i spretnosti u nizu disciplina – lavirintu, fudbalu, stonom fudbalu, na veštačkoj steni, u „igri poverenja“, savladavanju prepreka i brojnim drugim. Ova, po mnogo čemu jedinstvena manifestacija, biće održana 18. januara od 14.00, u Hali 4. Beogradskog sajma. Tom prilikom organizator će uručiti i priznanja pojedincima koji su tokom čitavog zimskog raspusta pokazali najviše volje i umeća.

»»» U petak, 17. januara od 22.30, u klubu Gun (Miloša Pocerca 10) didžejevi Učenik i Disko Mafija podsetiće prisutne na zvezdane dane Kluba Šipražje, prvog kluba u Beogradu u kome su muziku puštali ne­didžejevi. Ulaz je besplatan.

»»» Izložba srednjovekovnih ornamenata Osvežavanje memorije, autora Dušan Milovanovića, koja je postavljena u Muzeju primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18), zbog izuzetno velikog interesovanja produžava se do 18. februara. U okviru izložbe Osvežavanje memorije, 23. januara u 18.00, biće otvorena i izložba radova studenata Odseka kostim Fakulteta primenjene umetnosti, Refleksija memorije, kao i mala izložba radova sa radionica, koje su bile deo aktivnog pratećeg programa prethodna dva meseca.

»»» U okviru januarskog programa u Radionici integracije u sredu, 22. januara od 19.30, biće izvedena predstava Čekajući Godoa sa slepim i slabovidim osobama u režiji i adaptaciji Nebojše Dugalića i muzičku podršku Ane Ćurčin. Ulaz je slobodan. U nedelju, 26. januara od 19.30, na repertoaru je Dok nas smrt ne razdvoji Mire Furlan u režiji Mikija Manojlovića. Ulaznice za predstavu Dok nas smrt ne razdvoji dostupne su sa popustom od 30%, a mogu se rezervisati, kupiti ili poručiti na 2030-570 ili ticketline.rs.

»»» U petak (17. januara od 17.00) i subotu (18. januara od 10.00) u Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8) biće organizovan program Na kafi kod kneginje Ljubice. Moguće je zakazivanje za izvođenje programa i na engleskom jeziku na 2638-264.

»»» Posle kraćeg raspusta u nedelju, 19. januara od 11.00, škola klasičnih grafičkih tehnika „Orfelin“ nastavlja sa radom i upisom novih članova. Škola radi u Manakovoj kući (Gavrila Principa 5).

»»» U petak, 17. januara od 19.00, u Etnografskom muzeju biće održan Koncert za violinu i klavir. Nastupaju: Biljana Kitanović (violina) i Vladimir Milošević (klavir). Na programu su dela Baha, Betoven, Franka i Ravela. Ulaz je besplatan.

»»» Građani koji su kupili jelke sa busenom, a nemaju prostor na kome bi ih zasadili, mogu jelke doneti do 20. janura u rasadnike JKP „Zelenilo – Beograd“ koji se nalaze u Ulici vojvode Stepe 405 i u Marije Bursać bb u Zemunu. „Zelenilo“ će, na unapred planiranim javnim zelenim površinama u gradu, obaviti sadnju. Iz ovog gradskog preduzeća savetuju da posle uklanjanja novogodišnjih ukrasa jelku ne treba odmah izneti iz zagrejane prostorije napolje. Biljci treba prvo obezbediti period prilagođavanja, a najbolje bi bilo da se jelka iznese na nekoliko dana u hodnik ili neku drugu prostoriju koja se ne greje. Sadnju jelke treba obaviti u danima kada je temperatura iznad nule i kada zemlja nije smrznuta. Mora se imati u vidu da će novogodišnja jelka izrasti u visoko stablo, pa pažljivo treba odabrati mesto za sadnju. (danubeogradu.rs)

loading...