Naslovna » BG špijun » Pančevo: Manifestacija Jedna knjiga – jedan grad, od 27. januara
Jedna knjiga – jedan grad
Jedna knjiga – jedan grad

Pančevo: Manifestacija Jedna knjiga – jedan grad, od 27. januara

Manifestacija Jedna knjiga – jedan grad biće održana u Pančevu od 27. do 31. januara, u organizaciji Gradske biblioteke, i biće posvećena knjizi „Tačka Omega“ Dona DeLila, jednog od najznačajnijih savremenih američkih romanopisaca.

Svake večeri od 19.00, počev od ponedeljka, 27. januara, na programu će biti promocije, predavanja i tribine na kojima će učestvovati poznati umetnici, kritičari, naučnici i filozofi (Zoran Paunović, Goran Marković, Dimitrije Golemović, Milan Ćirković i drugi).

Manifestacija počinje programom „Prelepa složenost uma“, predstavljanjem knjige „Tačka Omega“ Dona DeLila i izdavačke kuće Geopoetika. U okviru promocije govoriće Jasna Novakov Sibinović, izvršni urednik Geopoetike i Vladislava Gordić Petković, književna kritičarka.

U utorak, 28. januara, na programu je predavanje „Istorija, fikcija, mit“. O „Tački Omega“, Donu DeLilu, prevođenju i anglo-američkoj književnosti govoriće Zoran Paunović, esejista i prevodilac.

Trećeg dana manifestacije, od 19.00, biće održana tribina „O vajanju u vremenu: vizuelne umetnosti, muzika, film“. Učesnici tribine su režiser Goran Marković, kompozitor Dimitrije Golemović i vizuelni umetnik Dragan Jelenković. „Vreme pod lupom: naučni i filozofski uvidi“ naziv je tribine koja će biti održana u četvrtak, 30. januara, a na kojoj će učestvovati fizičar Milan Ćirković i Ivan Vuković, filozof. Poslednjeg, petog dana manifestacije, na programu je veče sa učenicima i profesorima pančevačke Gimnazije „Uroš Predić“: „Tačka Omega: budućnost vremena“.

Svi programi održavaju se u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo. Ulaz na programe je besplatan.

Više o manifestaciji Jedna knjiga – jedan grad
Gradska biblioteka Pančevo organizuje ovu manifestaciju od 2008. godine, i do sada su predstavljene knjige „Ruski prozor“ Dragana Velikića, „Čitač“ Bernarda Šlinka i „Najbolje namere“ Ingmara Bergmana.

Pored predstavljanja samog dela i analize njegovih različitih aspekata (literarnih i vanliterarnih), kao i stvaralaštva autora, program će biti realizovan kroz organizovanje niza aktivnosti (promocije, predavanja i tribine) tokom kojih će se nastaviti istraživanje pitanja i fenomena kojima se delo bavi.

Manifestacija Jedna knjiga – jedan grad promoviše književnost i kulturu čitanja kroz razne atraktivne sadržaje koji, osim knjige i njenog autora, publici predstavljaju i kulturu (sa akcentom na književnosti) čitave države, odnosno jezičkog podneblja iz kojeg pisac i napisano dolaze do nas. Cilj manifestacije je porast interesovanja za knjigu i umetnost uopšte, podizanje nivoa čitalačke i književne kulture u zajednici, kao i unapređenje sposobnosti recepcije i razumevanja književnog dela kod posvećenih čitalaca. (danubeogradu.rs)

PROGRAM:

Ponedeljak, 27. januar (19.00)
Prelepa složenost uma
Predstavljanje Geopoetike i romana Tačka Omega Dona DeLila
Jasna Novakov Sibinović, izvršni urednik Geopoetike
Vladislava Gordić Petković, književna kritičarka

Utorak, 28. januar (19.00)
Istorija, fikcija, mit: o Tački Omega, Donu DeLilu
prevođenju i anglo-američkoj književnosti
Zoran Paunović, esejista i prevodilac

Sreda, 29. januar (19.00)
O vajanju u vremenu: vizuelne umetnosti, muzika, film
Dragan Jelenković, vizuelni umetnik
Dimitrije Golemović, kompozitor
Goran Marković, režiser

Četvrtak, 30. januar (19.00)
Vreme pod lupom: naučni i filozofski uvidi
Milan Ćirković, fizičar
Ivan Vuković, filozof

Petak, 31. januar (19.00)
Tačka Omega: budućnost vremena
Veče sa učenicima i profesorima pančevačke Gimnazije