Naslovna » BG svaštara » Književnost » Pedeset nijansi u bioskopima za godinu dana
Pedeset nijansi - Siva
Pedeset nijansi - Siva

Pedeset nijansi u bioskopima za godinu dana

Knjiga koja je zavela ceo svet, trilogija Pedeset nijansi E. L. Džejms, o neistraženoj strani seksualnosti i dalje je jedna od najprodavanijih knjiga u Srbiji.

Iako su mnogi kritičari osporili pripovedačko umeće autorke, priznali su kako su dela E. L. Džejms postala fenomen. Pravo ime spisateljice je Erika Leonard i ona je dugo radila kao TV producent u Londonu. Posle velikog uspeha ove trilogije, pravo za ekranizaciju nije prodala nekoj televiziji, već filmskom studiju Universal i to za pet miliona dolara, što ju je svrstalo među sto najuticajnijih ličnosti planete na listi magazina The Time.

Premijera filma Pedeset nijansi – siva, na osnovu istoimenog bestselera E. L. Džejms, pomerena je za Dan zaljubljenih 2015. godine. Prikazivanje filma u bioskopima odloženo je za godinu dana jer se tražio drugi glavni glumac. Sada je izvesno da će glumac Džejmi Dornan glumiti ozloglašenog Kristijana Greja, dok će mu partnerka biti Dakota Džonson, ćerka holivudskih zvezda Melani Grifit i Dona Džonsona, koja će se pojaviti u ulozi studentkinje književnosti Anastazije Stil.

Dornana publika poznaje iz Bi-Bi-Sijeve kriminalističke serije Pad, a pojavio se i u Mariji Antoaneti Sofije Kopole. Njegovoj partnerki Dakoti Džonson ovo bi mogao da bude naslov koji će je proslaviti i u profesionalnom smislu.

Trilogija Pedeset nijansi na britanskom Amazonu prodavala se u većem broju primeraka nego dotadašnji apsolutni bestseleri poput sage o Hariju Poteru ili trilera Da Vinčijev kod. Sada se već govori o tiražu od 70 miliona primeraka.

I dok se film ne pojavi u bioskopima, čitajte knjigu i proverite zbog čega je ceo svet izgubio glavu za jednim erotskim romanom.

Izdavač trilogije u Srbiji je Laguna. (danubeogradu.rs)