Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Samostalni referenti u Domu omladine 25. januara

Samostalni referenti u Domu omladine 25. januara

U sali Amerikana Doma omladine Beograda, u subotu 25. januara od 21.00, nastupiće Samostalni referenti. Gosti su Nek’ svira ko ‘oće i Skadrilla. Besplatne propusnice će moći da se preuzmu na ulazu u salu Amerikana 1 sat pre početka koncerta.

Najdugovečniji beogradski ska-pank bend Samostalni referenti proslaviće 18 godina postojanja i to besplatnim koncertom. Svoj mali jubilej članovi benda najavljuju na specifičan način…Za dž

„Samostalni referenti zvuče lošije od bilo čega što se može čuti na današnjoj muzičkoj sceni ali nisu umorni, sumorni i bezenergični“, ovako je bend opisan u časopisu ‘Cool’ davne 1996. godine posle prvog koncerta…

  • 18 godina kasnije, Samostalni referenti slave ulazak u punoletstvo.
  • 18 godina kasnije, Samostalni referenti zvuče bolje, ali nisu izgubili energiju.
  • 18 godina kasnije, Samostalni referenti su zreliji, ali nimalo ozbiljniji.
  • 18 godina kasnije, Samostalni referenti i dalje bez kompromisa.
  • 18 godina kasnije, Samostalni referenti sa istim stavom i idejama.
  • 18 godina kasnije, Samostalni referenti još u ilegali.

Ceo događaj je zamišljen i kao Beogradski ska festival, kojim bend želi da pruži podršku mlađima ali i ska sceni.

Od okupljanja Samostalnih referenata 1996. godine do danas, energične svirke ovog osmočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog „skankovanja“. Oni sviraju autentičnu, plesnu mešavinu ska i pank muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Svoj zvuk nazivaju „Belgrade turbo ska“.

Samostalni referenti – biografija

Pesme Referenata prvi put su zabeležene na demo snimku iz 1999. godine, čija im je atraktivnost nakratko otvorila vrata studija jedne od izdavačkih kuća, ali je čitava stvar propala, i to samo nekoliko dana pred početak snimanja albuma. Razlog su bili njihovi, po oceni izdavača, suviše opasni tekstovi za to ludo vreme u Srbiji. Uprkos tome, Samostalni Referenti objavljuju spotove za pesme „Ne razumeju“, „Rocksteady“, „Ludilo“ i „Toreador“ i koncertno bivaju sve aktivniji.

Samostalni Referenti su svirali sa grupama Elvis Jackson, Bluekilla, Manu Chao, nastupali su na festivalima po Srbiji i regionu: Skaville, Beer Fest, Exit festival, a unazad nekoliko godina redovno održavaju koncerte i u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. Svirali su i nekoliko koncerata u Slovačkoj.

Posle skoro 16 godina „rada u ilegali“, nekoliko stotina koncerata i bez ijednog službenog nosača zvuka, Samostalni referenti su konačno završili snimanje svog prvog studijskog albuma koji je objavljen na sajtu MTV Adria i dostupan je za besplatan download. Album su nazvali „The GreaTESTIS Hits“, a sniman je skoro četiri godine, u beogradskom studiju „Underground“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.