Naslovna » Izlasci » Film » Smotra najboljih italijanskih savremenih filmova od 29. januara
Ja i ti
Ja i ti

Smotra najboljih italijanskih savremenih filmova od 29. januara

U Kinoteci (Kosovska 11), od 29. januara do 3. februara, biće organizovana Smotra najboljih italijanskih savremenih filmova. Na otvaranju u Uzun Mirkovoj 1, u sredu od 20.00, biće prikazan film „Rigoleto u Mantovi“, reditelja Marka Belokja.

Povodom početka pregovora za pristupanje Srbije Evropskoj uniji i otvaranja novog sedišta Jugoslovenske kinoteka u Beogradu, Italijanski institut za kulturu, u saradnji sa Kinotekom i podrškom RAI-a i MCF-a organizuje smotru najnovijih i najnagrađivanijih filmova italijanske produkcije. Smotra je podeljena na dve sekcije – „Bioskop i velika italijanska opera“ i „Najbolji savremeni italijanski film“.

Biće prikazano deset italijanskih filmova koji su dobili brojna i prestižna priznanja na raznim italijanskim i međunarodnim festivalima: od filma „Rigoleto u Mantovi“ (Nagrada RAI – Prix Italija), do filmova „Sveti GRA“ Đanfranka Rozija (Zlatni lav u Veneciji) i „Ulica u Palermu“ (Kup Volpi za najbolju žensku ulogu Eleni Koti); od filma „Cezar mora umreti“ Paola i Vitoria Tavijani (Zlatni medved i Nagrada kritike na Festivalu autorskog filma), do filmova koji su nagrađeni na nedavnim izdanjima dodela nagrada Donatelov David (koji se smatra italijanskim Oskarom) i Srebrna traka, kao što su filmovi „Usamljenost prvih brojeva“ Saverija Kostanca, „Avgustovaki ručak“ Đanija Di Gregorija, „Četiri puta“ Mikelanđela Framartina ili „Ja i ti“ Bernarda Bertolučija.

Filmovi na programu ovogodišnje smotre pružaju panoramu aktuelne najbolje italijanske kinematografije, sa potvrdom o trajnoj vitalnosti velikih majstora kao što su Bernardo Bertoluči i Paolo i VitorioTavijani, i sa prisustvom mlađih režisera afirmisanih na međunarodnom nivou kao što su Đuzepe Tornatore i Đanfranko Rozi. Ovim produkcijama pridružuje se prikazivanje ostvarenja perspektivnih režisera mlađih generacija: od Danijela Vikarija do Silvija Soldinija i Saverija Kostanca; od Đanija Di Gregorija, do Mikelanđela Framartina i Eme Dante.

Želja za promenom i potraga za novim vrednostima, politički i društveni problemi našeg vremena, duhovna beda mladih u potrazi za poslom i odnos između mladine, odraslih i starih, predstavljaju nit koja povezuje veliki deo filmova ove smotre. Izgubljeni adolescenti iz filma „Ja i ti“ Bertolučija okruženi su odraslima koji nemaju vremena da ih saslušaju i koji, čini se, nemaju energiju neophodnu za suočavanje sa svakodnevnicom.

Oni reaguju na izazove realnosti kao i protagonisti filma „Sve što poželim“ Silvija Soldinija, bežeći u privatnu sferu gde fizičku strast smatraju za ljubav ili se zatvaraju u uzan prostor sopstvenog posla, izbegavajući bilo kakav ljudski kontakt, kao antrikvar u filmu „Najbolja ponuda“ Đuzepea Tornatorea. I uska ulica „Kastelana Bandijera“ u Palermu, gde se dešava nemi, tvrdoglav i besmislen duel između dve žene za volanom, postaje jedan mikrokosmos, koji sadrži, u svom uskom prostoru, čitav svet bola, egoizama, moralne bede, društvene nevolje i neizražene gorčine koji mogu da dovedu do eksplozije nepopravljivih svađa i konflikata.

Komediju, najuspešniji italijanski filmski žanr poslednjih decenija, predstaviće samo jedan film, „Avgustovski ručak“ Đanija Di Gregorija, koji sadrži zabavno i osećajno razmišljanje o prostoru koji u današnjim porodicama imaju stare osobe.

Primer za sebe, dokumentarac Đanfranka Rozija „Sveti GRA“, istražuje društveni mikrokosmos koji se vrti oko velikog rimskog kružnog auto-puta, sa svojim neobičnim likovima. Svako od njih ima sopstvenu, drugačiju i nesvakidašnju priču, koja, međutim, nije ni u kakvoj vezi sa pričma i događajima drugih stanovnika ovog, malo poznatog dela prestonice.

Možda se odgovor na brige i uznemirenost savremene Italije može pronaći u filmu „Četiri puta“ Mikelanđela Framartina: nepromenljivi ritmovi života, konstatan harmoničan život među ljudima, životinjama i prirodom, očuvanje vrednosti i drevnih rituala karakterišu život jednog gradića u Kalabriji, čiji stanovnici prihvataju modernost, ali samo koristeći njene prednosti, ne gubeći sopstveni identitet i duboku humanost.

Svi filmovi će biti prikazani na italijanskom jeziku sa titlovima na srpski jezik. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Uzun Mirkova 1
Sreda, 29. januar
(19.00) Svečano otvaranje
(20.00) Rigoleto u Mantovi

Kinoteka, Kosovska 11
Četvrtak, 30. januar
(18.00) Usamljenost prvih brojeva
(20.30) Avgustovski ručak

Petak, 31. januar
(18.00) Dijaz: Nemojte čistiti ovu krv
(20.30) Četiri puta

Subota, 1. februar
(18.00) Cezar mora umreti
(20.30) Sve što poželim

Nedelja, 2. februar
(18.00) Ulica u Palermu
(20.30) Ja i ti

Ponedeljak, 3. februar
(18.00) Sveti GRA
(20.30) Najbolja ponuda

loading...