Naslovna » BG servis » Stadion Tašmajdan: Uskoro kraj prve faze rekonstrukcije

Stadion Tašmajdan: Uskoro kraj prve faze rekonstrukcije

Prva faza rekonstrukcije stadiona Tašmajdan biće završena tokom marta ove godine, najavio je član Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević prilikom njegovog obilaska.

On je, u prisustvu zamenika sekretara za sport i omladinu Dragoljuba Kočovića i pomoćnika direktora Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda Vladete Mitrovića, istakao da predviđeni radovi na rekonstrukciji teku prema poslednjem aneksu.

– Posle mnogo godina ušli smo u jedan veliki projekat rekonstrukcije stadiona. Nažalost, kasnilo se sa izvođenjem radova zato šti ni izvođači, a ni mi kao naručioci radova nismo mogli ni da pretpostavimo u kakvom je stanju stadion i šta nas sve čeka. Generalno, bio je u mnogo lošijem stanju nego što se očekivalo – ukazao je Nikodijević.

Urađena je, kako je istakao, temeljana rekonstrukcija, koja će omogućiti da se ovaj kulturno-istorijski spomenik Beograda koristi u narednih nekoliko decenija.

– Dugo godina ovaj stadion predstavlja veliko ruglo. Mlađe generacije se i ne sećaju stadiona iz ranijeg perioda kada su se na njemu održavali kultni koncerti i sportski događaji, koji su ga svrstali u jedan od simbola ovog dela grada. Želja nam je da mladim generacijma vratimo naviku da se ovde održavaju i najbolje svirke, najbolje košarkaške, teniske ili čuvene hokejaške utakmice – istakao je Nikodijević, uz podsećanje da je Tašmajdan ujedno i najveći sportski centar u Beogradu sa otvorenim stadionom, otvorenim i zatvorenim bazenom, kao i ledenom dvoranom i halom Pionir.

Kada je reč o steni koja opasuje jedan deo tribine stadiona, Nikodijević je zbog spekulacija u javnosti istakao da ona ne može da ugrozi ni na koji način bezbednost objekta niti posetilaca.

Konačna odluka kojim će se kamenom popločati stadion, kako je rekao, odlučiće Agencija za investicije i stanovanje u narednom periodu, s tim da će se gledati da to bude kvalitetan materijal koji će moći da se eksploatiše u narednih nekoliko decenija.

Druga faza radova počinje 31. marta i ona će obuhvatiti sve dodatne radove, to jest kompletiranje podtribinskog prostora, koji je namenjem komercijalno-sportskom sadržaju, privođenje nameni prilaznog platoa iz Ulice Ilije Garašanina, kao završnu obradu tribina otvorenog stadiona. Traži se optimalno rešenje kako bi se zadovoljili uslovi, a to je da se kamen uklopi u ambijentalnu celinu masiva, da bude što lakši za održavanje, kao i da bude što dugovečniji.

Završetak druge faze radova, kao i završetak kompletne rekonstrukcije, očekuje se do kraja ove godine. (Beoinfo)