Naslovna » Izlasci » Festivali » 10. Nordijska panorama od 21. do 25. februara
Bejbi iz Belvila
Bejbi iz Belvila

10. Nordijska panorama od 21. do 25. februara

Jubilarna 10. Nordijska panorama biće održana u Dvorani KCB i Domu kulture „Studentski grad“, od 21. do 25. februara. Ulaznice se prodaju od 18. februara od 16.00 do 21.00 po ceni od 250 dinara.

Balkankult fondacija i Kulturni centar Beograda već deset godina organizuju međunarodni festival Nordijska panorama, jedinstvenu manifestaciju na kojoj se prikazuje godišnja produkcija najboljih kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Danske, Švedske, Finske, Norveške i Islanda.

Rastuća produkcija sve cenjenijih i nagrađivanijih dokumentarnih i kratkih nordijskih filmova, daje publici u Beogradu i širom Srbije uvid kako u globalna, politička i socijalna pitanja tako i u intimne i lične priče nordijskih naroda, a filmove odlikuje visok stepen profesionalnosti od samog početka stvaralačkog procesa do postprodukcije.

Značaj filmskog festivala Nordijska panorama nije samo u otkrivanju i upoznavanju nordijskog filma već i kulture i umetnosti, kao i višestranih i isprepletanih odnosa unutar Evrope i svetu.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 28 najboljih dokumentarnih, kratkih igranih i eksperimentalnih filmova iz nordijskog regiona, a okosnicu programa čini selekcija sa 24. Nordijske panorame – Filmskog festivala pet gradova, koja je održana u Malmeu (Švedska) od 20. do 25. septembra 2013.godine.

Pored filmskih projekcija biće organizovane i druge prateće manifestacije: izložbe, razgovori, predavanja.

Retrospektivni program prethodnih Nordijskih panorama biće prikazan u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i u Kulturnom centru u Nišu. Posle Beograda, Nordijska panorama se organizuje u više od petnaest gradova širom Srbije – Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Leskovcu, Sopotu, Obrenovcu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Pančevu…

Prateći program

KC Grad, Braće Krsmanović 4
Ponedeljak, 17. februar (19.00) Delikatesni ponedeljak – Kuhinja evropskog severa
Kuhinju ribara i lovaca predstavlja Dagor Voinson. Imate zadovoljstvo da probate sušeno meso irvasa, norveški kavijar, mariniranu ribu, riblji puding, paštete od kavijara i lososa, palačinke sa „nordijskom pomorandžom“… Kulinarstvo evropskog severa upoznajte i kroz jedinstvenu knjigu „Kultura nordijske kuhinje“ koja će biti predstavljena, uz gastronomske specijalitete, ovog „Delikatesnog ponedeljka“. I sve to uz muziku Vikinga i tradicionalni muzika Laponaca – jojk!

PROGRAM

Dvorana KCB
Petak, 21. februar
(20.00) Nordijski kratki filmovi
Tašna (Finska), Pas De Trois (Island), Dodir magije (Danska), Uz kaficu (Švedska), 2011 12 30 (Švedska), Ljubavna priča (Island), Čuvar planine (Norveška)

Subota, 22. februar
(19.00) Norveška filmska škola: Onome koga se tiče; Volim i ja tebe; Džeki; Čudna riba
(21.00) Himere (Finska)

Nedelja, 23. februar
(19.00) Palme (Švedska)
(21.00) Pepeo (Island)

Ponedeljak, 24. februar
(19.00) Bejbi iz Belvila (Švedska)
(21.00) Moja ljubav (Finska), Analin (Švedska)

Utorak, 25. februar
(19.00) Hilton! – za ceo život (Finska), Vaspitavati Petera (Danska)
(21.00) Ekspedicija na kraj sveta (Danska)