Naslovna » Izlasci » 35. Kritična masa: Glas za bajs

35. Kritična masa: Glas za bajs

U subotu, 22. februara od 16.30, u centru Beograda biće održana 35. Kritična masa.

Ovo će biti redovan mesečni skup biciklista koji vožnjom gradskim ulicama žele da promovišu ovu vrstu transporta, kao i da ukažu na potrebu za boljim uslovima u Beogradu za sve koji bicikl redovno koriste kao prevozno sredstvo.

Tradicionalna manifestacija koja se gotovo pune tri godine održava svake poslednje subote u mesecu okupiće više od 150 biciklista koji će vožnjom kroz centralne gradske ulice skrenuti pažnju na neophodnost bolje biciklističke infrastrukture, bezbednosnih uslova u saobraćaju, kao i boljom edukacijom svih učesnika u saobraćaju o pravima biciklista.

Tema vožnje je na ironičan način prilagođena aktuenlim događajima, odnosno predizbornim kampanjama, u kojima gotovo da nema reči o boljim uslovima za bicikliste, i ukazuje na to da biciklisti sami moraju da podignu „Glas za bajs!“.

Ovog meseca dužina trase je 7,6 kilometara, a biciklisti će se kretati maksimalnom brzinom od 15 km/h. Na Kritičnoj masi su uvek dobrodošli i ostali korisnici nemotorizovanih vozila (rolera, skejtbordova, trotineta itd), kao i deca na svojim biciklima, jer to nikad nije trka, već mesečna povorka kroz grad u kojoj se širi svest o postojanju i ovog načina prevoza. Ovog meseca od značaja biće transparenti koji će učesnici nositi, i u kojima će biti prenete poruke gradskim vlastima, a zviždaljkama i zvoncima, neobičnim biciklima i muzičkim prikolicama, skretaće se pažnja prolaznicima.

Još jednom podsećamo bicikliste da je važno da po mraku budu osvetljeni prednjim belim i zadnjim crvenim svetlom! (danubeogradu.rs)